Обележен ,,Дан са информатиком“ у Скупштини АП Војводине уочи Светског дана телекомуникација и информационог друштва

Нови Сад, 12. мај 2016.Дан са информатиком, догађај посвећен Светском дану телекомуникација и информационог друштва, одржан је данас у великој сали Скупштине АП Војводине, у организацији Покрајинске владе. Свечаност је отворио потпредседник Покрајинске владе Мирослав Васин, а присутнима се обратио и директор Управе за заједничке послове покрајинских органа Добривоје Антонић. Скупу су присуствовали информатичари из локалних самоуправа са подручја Војводине, покрајинских органа и представници ИТ компанија из Новог Сада.

Светски дан телекомуникација и информационог друштва обележава се сваке године 17. маја, на годишњицу потписивања прве међународне телеграфске конвенције 1865.године, односно на дан формирања Међународне уније за телекомуникације (ITU). Циљ његовог обележавања је да помогне подизању свести о томе да употреба интернета и ИКТ-а може допринети развоју друштава и економија, као и превазилажењу дигиталног јаза.

Овај међународни дан веома је значајан за Републику Србију која је једна од најстаријих чланица ITU, с обзиром да је постала члан ове организације само 40 дана након њеног оснивања, односно знатно пре многих развијених земаља.

Мирослав Васин је подсетио да Покрајинска влада већ дуги низ година подржава, помаже и промовише увођење информационо комуникационих технологија у све поре друштва, привреде и е-управе, а своје активности и своје пословање, унапредила је применом нових технологија. ,,Активностима ИТ сектора, Управе за заједничке послове покрајинских органа, Покрајинска влада је прва у региону увела електронске седнице владе још далеке 2007. године, исте године увела Библиотечки софтверски систем BISIS као први јавни сервис грађана. Четири године касније добила је прву награду Друштва за информатику Србије за изванредна достигнућа из информатике и иновативне примене ИТ у пословном окружењу, а 2014. године и прву награду Друштва за информатику Србије за еИнспекције – софтверски антикоруптивни систем за подршку инспекцијског надзора на територији АП Војводине. Поред тога, сваке године се два пута уз подршку Покрајинске владе организује и скуп информатичара из локалних самоуправа са подручја Покрајине, информатичара покрајинских органа, дирекција и служби, као и стручњака из ИТ компанија из Новог Сада. На овај начин Покрајинска влада снажно промовише примену ИКТ-а“, истакао је Васин, додавши да данашњи ,,Дан са информатиком“ представља значајан корак у правцу промовисања, подршке и охрабривања коришћења ИКТ у циљу друштвено-економског развоја и конкурентности како на локалном, тако и на глобалном плану.

Предавања су тематска са циљем да прикажу развој нових технологија. Најпре је представљен преглед стања примене информационо-комуникационих технологија у органима локалне самоуправе са подручја Војводине, а потом су представници компаније ,,Информатика“ а.д. из Београда изнели своја предавања о унапређеним сервисима и примени нових технологија у пословању. Ова компанија покрива све сегменте тржишта рачунара, од великих ,,ентерпрајз“ сервера до персоналних компјутера и својим професионалним радом и услугама које пружају настоје да корисницима омогуће успешан рад информационог система и рачунарске опреме.

,,Правац, брзину и капацитет развоја једне средине и локалних самоуправа у великој мери одређује достигнути ниво развоја информационих технологија. Ово је сектор који умногоме доприноси развоју читаве земље. Покрајинска администрација је адекватно и на време применила сва достигнућа информатике, стога је уз администрацију Скупштине АПВ, једна од најуређенијих у Србији, а разлог томе су стручњаци посвећени свом послу“, рекао је директор Управе Добривоје Антонић.