Мирослав Васин примио делегацију привредника из Турске и Азербејџана у Покрајинској влади

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, разговарао је данас са делегацијом привредника и представника компанија из Турске и Азербејџана, о потенцијалима војвођанског региона, те о могућностима за нова улагања и за сарадњу у области привреде, производње и предузетништва. Организатор посете страних привредника је Удружење привредника ,,Сита“ из Београда.

,,Шест власника компанија из Турске и две компаније из Азербејџана данас имају прилику да се упознају са привредним потенцијалима Војводине, са циљем да улажу и оснују компаније у Покрајини“, рекао је потпредседник Васин и додао да би робно-трговинска размена са Турском и Азербејџаном могла бити знатно већа. Потпредседник Васин је прецизирао да је у 2015. години, робно-трговинска размена војвођанских компанија са Турском износила 166 милиона долара, али са већим увозом него што јесте извоз за ову земљу, те да би тај резултат требало побољшати.

„Тренутно на територији АП Војводине не постоји азербејџанска компанија са којом се послује, али су присутне пријатељске везе. Ово је други сусрет са турским привредницима, јер је пре неколико месеци реализован састанак везан за област текстилне индустрије“, рекао је Васин, додавши да ће овај сусрет допринети унапређењу односа и успостављању продуктивније сарадње привредника.

Да постоји широк спектар могућности за сарадњу између војвођанских и привредника из Турске и Азербејџана, истакла је и директорица ВИП фонда Наташа Павићевић Бајић.

,,Данас представљамо могућности, природне ресурсе, потенцијале и квалитетну радну снагу, чиме покушавамо да пронађемо могућности да заинтересујемо стране инвеститоре да пронађу свој интерес за остварење пословања. Војводину карактеришу богати природни ресурси, посебно у производњи пољопривредних производа, али у овом моменту недостају прерадни капацитети. У будућем периоду се очекује развој у области инфраструктуре, који је неопходан за развој свих привредних делатности, а шанса је и за ангажовање нових инвеститора у наше подручје. Изградња складишних капацитета је неопходна у пољопривредној делатности, што јесте и основ за прерадне капацитете“.

Привредницима из области консалтинга, грађевинске и текстилне индустрије, метало-прерађивачког сектора, сектора туризма и хотелијерства, противпожарних и безбедносних система и хортикултуре, представљени су привредни потенцијали Покрајине од стране заменице директорке Фонда за подршку инвестиција у Војводини Биљане Врзић.