Мирослав Васин о привредној сарадњи Србије и Мађарске на ,,Међународним данима енергетике и инвестиција“ у Новом Саду

Нови Сад, 29. октобар 2015.У оквиру манифестације „Међународни дани енергетике и инвестиција“, одржана је данас конференција под називом „Трансфер технологија, знања и искустава мађарских компанија у области енергетске ефикасности, обновљивих извора енергије и финансирање пројеката“. Организатори конференције су Амбасада Мађарске у Београду, Национална трговинска кућа Мађарске и Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин је на конференцији говорио о привредним кретањима, улагањима у покрајину и потенцијалима Војводине, као и о спољнотрговинској размени и сарадњи са Мађарском, те новим могућностима за умрежавање привредника у циљу унапређења привреде у региону.

,,Мађарска је пријатељ овогодишње манифестације Међународни дани енергетике и инвестиција у Новом Саду. Сарадња између две земље је изузетна, а сама Војводина поседује значајне капацитете, попут 1628 хектара обрадиве земље, тачније 75 одсто укупне њене површине, 1400 километара пловних путева, као и снагу ветра која је интензивнија од просечне снаге ветра у Европској унији. Ово су изузетни предуслови за привредну сарадњу и могу бити од велике помоћи мађарским инвеститорима, посебно у погледу развоја алтернативних извора енергије. Потребно је представити могућности за потенцијална улагања од стране мађарских привредника у обновљиве изворе енергије, а то је област где Војводина има велике потенцијале“, рекао је Мирослав Васин.

Мирослав Васин је нагласио да чињеница да је Мађарска четврта на листи најзначајнијих спољнотрговинских партнера Србије иде у прилог оваквим организованим сусретима, који ће бити боље координисани у будућности, сходно чињеници да је отворено и представништво Трговачке куће Мађарске и у Новом Саду, које ће поред Београда и Суботице, представљати саставни део мреже од 22 привредне канцеларије у окружењу, чији је основни циљ унапређење сарадње привредника и унапређење предузетништва.

,,Ако посматрамо укупно учешће у спољнотрговинском билансу Србије и Мађарске, Војводина учествује са значајним уделом, тачније 55 одсто извоза војвођанских производа иде управо ка Мађарској. Ово указује да се, поред привредне сарадње, може остварити успешна сарадња и у погледу коришћења енергетских потенцијала“, рекао је Васин.

Присутнима су се на данашњој конференцији обратили и генерална директорица Националне трговинске куће Мађарске Жанет Олах-Дучаи и амбасадор Мађарске у Београду Њ.Е. др Атила Пинтер. У оквиру панела посвећеног стручним предавањима представника локалних самоуправа и компанија, потпредседник покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине Михаљ Њилаш говорио је о овлашћењима и мерама Покрајинске владе у погледу водоснабдевања, пречишћавања отпадних вода, управљања отпадом и енергетске ефикасности у Покрајини.

Дводневна манифестација „Међународни дани енергетике и инвестиција“ на Новосадском сајму је прилика за изградњу привредног ,,моста“ између Републике Србије и Мађарске, тачније између привредника две земље. На овај начин се помаже развој трговине и улагања, уз заједнички циљ да се помогне успостављање различитих облика привредне сарадње компанија две земље.