Konferencija za medije povodom proglašenja pobednika ,,Najbolji pet-friendly ugostitelj u 2023. godini“

U Info centru Turističke organizacije Vojvodine održana je konferencija za medije povodom svečanog proglašenja pobednika na manifestaciji ,,Najbolji pet-friendly ugostitelj u 2023. godini“, u okviru projekta standardizacije i sertifikacije pet-friendly usluga na teritoriji AP Vojvodine.

Projekat sprovodi stručni tim „Pet Travel Advisor” iz Novog Sada, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Ministarstva turizma i omladine i Turističke organizaije Vojvodine.

Pored unapređenja poslovanja u turizmu i ugostiteljstvu, ovaj projekat je namenjen privrednicima na eritoriji AP Vojvodine, koji u svojim uslugama nude i prijem kućnih ljubimaca, kao i jačanju svesti o prisustnosti kućnih ljubimaca u turizmu, koji su često sa konzumentima turističkih usluga, iz čega proizilazi ,,korak dalje“ u osnaživanju turističke infrastrukture u ovom domenu na teritoriji AP Vojvodine.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, istakao je da se na ovaj način gradi zajednica ugostitelja i marketing strategija usmerena ka ovom vidu poslovanja zainteresovanih sertifikovanih turističkih poslenika.

,,Zajednički rad Pokrajinske i Republičke vlade daje rezultate. Ovo je jedan od projekata koji je nastao pod svodovima Banovine i proširio se na Nemanjinu. Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam podržava sve projekte koji omogućavaju bolje standarde u oblasti turizma na teritoriji AP Vojvodine. Ovo nije bolji, već novi standard. Podaci da više miliona turista godišnje putuje sa svojim kućnim ljubimcem jesu opredeljujući faktor zbog koga smo podržali ovaj projekat i kreirali pravilnik, jer ako želimo da privučemo još veći broj turista i da 2024. godine i budemo ponosni na rezultate u turizmu, moramo da se prilagođavamo potrebama turističkog tržišta“, rekao je Ivanišević.

Resorni sekretar je istakao i da je 2023. godina po broju noćenja i dolazaka prevazišla prethodnu godinu, za koju se smatralo da će biti rekordna, s obzirom na rezultat koji je zabeležen i poređen sa referentnom 2019. godinom.

S obzirom da je prisustvo kućnih ljubimaca sa turistima, kako stranim, tako i domaćim, česta pojava, važno je prisustvo i uključenost profesionalnog savetnika koji će predstaviti mogućnosti i praksu u ovoj oblasti svim zainteresovanim stranama. Na osnovu standarda koji su postavljeni, ugostitelji će moći sertifikovati svoju uslugu, dobiti znak kvaliteta i promociju, kroz komparativnu prednost koja se ogleda u pružanju sve većeg broja usluga.

Prema rečima direktorice ,,PTA Solutions“ i osnivača projekta ,,Pet Travel Advisor“, Andree Mladin, osnivača uspešne startap kompanije u ženskom preduzetništvu i savetnice u oblasti PTA sertifikacije (Pet T Pet Travel Advisor), neophodno je jačanje svesti ugostitelja i vlasnika kućnih ljubimaca o postojanju i širenju mreže proizvoda i usluga na jednoj destinaciji, te da je prihvatanje ovakvog pristupa pokazatelj unapređenja postojećeg poslovanja, infrastrukture, uz usklađivanje poslovanja sa zakonskim regulativama i društveno prihvatljivim normama.

Mladin je istakla i da, prema zvaničnoj statistici, postoji preko pola miliona registrovanog pet-friendly smeštaja, na svetskom nivou, u okviru destinacijske i turističke ponude.

Među nagrađenima su hoteli ,,Pupin“ i ,,Zlatibor“ iz ,,NS Hotels Group“, hoteli lanca ,,Mona“, zatim ,,Splendid“, potom usluga agencije ,,Take me out“, kao i voz ,,Soko“. Kompletna lista nagrađenih biće objavljena na portalu pettraveladvisor.com.