Ivanišević otvorio Sajam preduzetništva na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, otvorio je danas Sajam preduzetništva na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, koji organizuju Poljoprivredni fakultetUniverziteta u Novom Sadu, Studentski parlament Poljoprivrednog fakulteta i Centar za razvoj karijere, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

,,Danas je ključna stvar kontinuitet, potom zajedništvo i budućnost. Ono što godinama zajedno radimo sa Poljoprivrednim fakultetom osigurava budućnost ne samo poljoprivrede, nego preduzetništva u poljoprivredi. Ove godine je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam prvi put sproveo konkurs za startapove, odnosno za novoosnovana preduzeća, a najavljujem da ćemo u januaru objaviti poseban konkurs za preduzeća koja su osnovana 2022. godine, kako bismo im pomogli u trećoj godini poslovanja koja se pokazala kao posebno teška. Fakultet prepoznaje buduće trendove razvijajući preduzetništvo kod svojih studenata. Sa druge strane prisutna je volja mladih ljudi da se uhvate u koštac sa preduzetništvom, proizvedu nešto u Srbiji i ostanu u njoj“, rekao je Ivanišević, istakavši da se institucionalna podrška ogleda u kreiranju podsticajnih mera podrške koje će i mladi moći da koriste.

,,Podsetiću da smo u prethodne tri godine preko 100 miliona evra direktno usmerili ka preduzetnicima u svim oblastima privrede na teritoriji AP Vojvodine, kao i da istu tendenciju nastavljamo i u 2024. godini. Insistiramo na tome da je firma otvorena, da su plaćene sve obaveze prema državi i da nisu otpuštani radnici, odnosno da je preduzetnik zapošljavao“, dodao je Ivanišević.

Ivanišević je sa okupljenim studentima razgovarao o institucionalnoj podršci preduzetništvu koju pruža Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta, Nedeljko Tica, je istakao da je ova manifestacija od velikog značaja jer studenti na najbolji način pokazuju ono što su naučili tokom studija.

,,Trud i zalaganje studenata Poljoprivrednog fakulteta rezultiralo je izuzetno kvalitetnim proizvodima koji su ovde predstavljeni i ponosni smo na njihovo prihvatanje naše vizije da stečena znanja primenjuju u praksi i da sa novim proizvodima obezbeđuju egzistenciju kako za sebe, tako i za svoje porodice“, Rekao je Tica.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta je dodao da je najbolja vrsta podrške koju Poljoprivredni fakultet pruža studentima koji su se otisnuli u preduzetničke vode upravo činjenica da Fakultet i kupuje njihove proizvode.

Učesnici su posetili ukupno petnarest izložbenih štandova studenata koji su proizvođači ili koji, pak, jesu pružaoci usluga, i koji znanje stečeno na Fakultetu uspešno primenjuju u praksi, dok je ovaj Sajam prilika da se međusobno povežu, uspostave mrežu saradnika i partnera i predstave drugim studentima sopstveni biznis, poslovne ideje i inovacije.

Studenti su se predstavili sa proizvodnim programom, počev od meda i proizvoda od meda, sireva, proizvoda od lekovitog bilja, pa sve do alkoholnih i bezalkoholnih pića, nakita, softvera i hardvera primenjivog u digitalnoj poljoprivredi.