Ivanišević: Novim podsticajem za stare i umetničke zanate utičemo na ukupan razvoj preduzetništva u Vojvodini

Novi Sad, 7. jul 2021. – Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za subvencionisanje razvoja i revitalizacije poslova koji se smatraju umetničkim i starim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti u 2021. godini, raspisan je danas i trajaće petnaest dana. Tim povodom, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, izvestio je javnost o pojedinostima ovog konkursa, koji je od izuzetne važnosti za očuvanje istorije, tradicije i kulturoloških osobenosti u Vojvodini, a kroz zanatstvo.

Konkurs je namenjen preduzetnicima, mikro i malim pravnim licima, a sredstva su namenjena za nabavku opreme ili repromaterijala.

Pokrajinski sekretarijat na ovaj način dodeljuje pet miliona dinara bespovratno radi unapređenja i očuvanja procesa proizvodnje, na način koji ne ugrožava tradicionalnu tehnologiju karakterističnu za umetnički, odnosno stari zanat ili posao domaće radinosti. Cilj opredeljenja sredstava za ovu namenu jeste povećanje konkurentnosti, a time i unapređenje oblasti preduzetništva i privredne klime u Vojvodini.

Pokrajinski sekretar Ivanišević ističe da tradicionalni zanat označava veštinu, naročito ručnog rada, profesiju koja podrazumeva celokupan proces izrade unikatnih proizvoda i pružanja usluga, kao i upotrebu prirodnih materijala u procesu proizvodnje, uz korišćenje pretežno jednostavnih alata.

,,Danas raspisujemo konkurs koji oslikava ono što jeste Vojvodina – bogatstvo različitosti, bogatstvo traditicije koju bi trebalo čuvati i kojoj je potrebno pomoći. Subvencionisaćemo nabavku opreme, ali i repromaterijal, kako bismo podržali što veći broj preduzetnica i preduzetnika koji se bave starim i tradicionalnim zanatima. Kroz ovaj konkurs ćemo težiti ka tome da pomognemo očuvanje starih zanata, naročito u seoskim sredinama. Posebno će se vrednovati i žene preduzetnice i oni koji dolaze iz lokalnih samouprava koje su nedovoljno razvijene, što, naravno ne isključuje učešće svih koji se bave zanatstvom u Vojvodini“, rekao je Ivanišević, dodavši da raznolikost starih zanata ovog podneblja oslikava i različitost kultura u Vojvodini.

Ivanišević je podsetio da je u poslednjih sedam meseci Sekretarijat za privredu plasirao oko 300 miliona dinara direktne pomoći privredi i za podizanje turističkih potencijala i kapaciteta na teritoriji Vojvodine.

Prilikom konkurisanja za opremu, uzimaće se u obzir profesionalna proizvodna oprema u skladu sa delatnošću privrednog subjekta, dok se pod nabavkom repromaterijala podrazumevaju sirovine i poluprerađevina koje bi  trebalo preraditi ili doraditi do konačnog proizvoda.

Subvencionisani iznos koji se odobrava za opremu je u visini od najmanje 100.000 do najviše 250.000 dinara, a za repromaterijal u opsegu od 80.000 do 200.000 dinara. Sredstva se odobravaju u visini do 100 odsto od kupovne vrednosti sa PDV-om.

Potrebno je istaći i da privredna društva i preduzetnici koji se prijavljuju na ovaj konkurs, bi trebalo da budu upisani u registar Agencije za privredne registre i to najkasnije do 31. decembra 2019. godine, da imaju aktivan status i da su razvrstana na mikro ili mala pravna lica.

Konkurs za stare i umetničke zanate je objavljen na veb sajtu Sekretarijata i otvoren je do 22. jula 2021. godine.