Ivanišević: zajedničko sprovođenje aktivnosti i realizovanje projekata sa strateškim partnerima od značaja za sve učesnike

Novi Sad, 29. oktobar 2021. – Danas je u Velikoj sali Privredne komore Vojvodine u Master centru Novosadskog sajma, upriličena prezentacija javnog konkursa koji je u toku, a koji se sprovodi okviru programa Nemačke razvojne saradnje pod nazivom „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, koji realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Konkurs je namenjen preduzetnicima, malim, srednjim i velikim preduzećima iz cele Srbije za učešće u projektu zapošljavanja kroz obuke u praktičnim veštinama za Rome i druge marginalizovane grupe u Republici Srbiji.

GIZ ovaj program sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prva i društveni dijalog, a uz stručnu podršku ,,GFA consulting group GMbH“.

Učesnik i govornik na prezentaciji su pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, s obzirom da Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam pruža institucionalnu podršku aktivnostima GIZ-a prema Sporazumu o saradnji, kao i sa aspekta oblasti zapošljavanja, koja jeste jedan od resora Sekretarijata.

,,U prethodnom periodu smo izdvojili preko 40 miliona dinara za zapošljavanje. Važno je istaći da smo sa nemačkim GIZ-om ranije potpisali sporazum o strateškoj saradnji i bitno je da oni koriste usluge i okvire Edukativnog centra u Novom Sadu u pogledu obuka. Zadovoljstvo nam je što zajedno možemo da promovišemo jedan novi korak u pogledu zapošljavanja Roma, odnosno teže zapošljivih kategorija koje inače prepoznaje i Nacionalna strategija zapošljavanja, a posebno u svetlu statistike koja pokazuje da je preko 90 odsto nezaposlenih Romkinja, što je poražavajući podatak“, rekao je Ivanišević.

Ivanišević je dodao da Sekretarijat za privredu i on lično nastavljaju sa naporima pružanja podrške ovom i sličnim poduhvatima svojih strateških partnera, kao i da će nastojati da u narednoj godini što pre raspiše konkurse u Sekretarijatu.

Na ovaj javni poziv mogu da se odazovu i prijave sva preduzeća koja imaju potrebu za zapošljavanjem i angažovanjem radne snage i da se prijave za podršku u obliku sufinansiranja stručnih obuka ali i podrške za selekciju kandidata, koje čine pre svega Romi ali i drugi pripadnici marginalizovanih, odnosno teško zapošljivih kategorija, tačnije mladi, dugoročno nezaposleni, osobe sa invaliditetom, osobe preko pedeset godina starosti i slično.

Prezentaciju samog javnog poziva održao je Miodrag Sherstha, predstavnik ,,GFA consulting group GMbH“.

Više informacija o samom pozivu, koji se zatvara naredne sedmice, može se naći na linku: https://www.ukljucise.org/javni-poziv-za-kompanije-2021, gde se nalazi i prijavni formular kao i informacija gde i kako se prijaviti.