Васин на студентској трибини ,,Студентско организовање – тренутно стање и перспективе“: Студентски активизам је вид креирања друштвене будућности

Нови Сад, 11. фебруар 2016.У Скупштини АП Војводине окупили су се данас представници покрајинских органа, Универзитета у Новом Саду, као и представници студентских организација. Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, обратио се учесницима речима да су управо они стуб и ослонац друштва, а да је студентски активизам вид креирања друштвене будућности. Циљ трибине, која ће бити само један у низу скупова студената Универзитета у Новом Саду је превасходно подизање капацитета синдикалних и струковних студентских организација и студентских гласила, зарад постизања самоодрживог и функционалног студентског активизма на нивоу Универзитета и Покрајине.

 

Потпредседник Покрајинске владе Мирослав Васин је навео да су разговори о степену организовања студената и њиховом активизму веома значајни за саме студентске организације, јер су катализатор друштвених процеса и место где се креирају друштвене вредности.

„Кроз све историјске циклусе на овим просторима студентске организације су биле оне које су покретачи и ,,лакмус“, јер су анализирале друштвене токове и догађаје, те често покретале процесе који су имали за циљ промене постојећег стања. Ипак, данас су студентске организације пасивније, те је наш циљ да их подстакнемо да о томе разговарају и пронађу сопствено место у друштву. Снажне студентске организације и укључивање студената у све токове може допринети бољој контроли система вредности друштва. Школовање не обликује појединца само као стручњака, већ и као човека, студенте као људе, који ће преузети управљање друштвом“, рекао је Васин.

Представницима студентских организација обратио се и покрајински секретар за науку и технолошки развој Владимир Павлов, као и организатори трибине – Никола Срдић, председник Студентске уније Србије и потпредседник Уније студентских организација Универзитета у Новом Саду, Иван Станић, председник Савеза студената УНС и Игор Салак испред удружења доктораната.

Као представник студентских организација више од једне деценије, покрајински секретар за науку и технолошки развој Владимир Павлов је истакао да се идеја за организовање трибине изродила из разговора са студентским организацијама, представницима Покрајинске владе и Ректората УНС-а, јер је студентски активизам на нижем нивоу него што је био случај: ,,Потребно је отворено говорити о разлозима за недостатак студентског активизма, било да је реч о донетим законима, или пак другим разлозима. Први кораци који се направе након студирања имају основу у студентском организовању, јер ту научите како да се опходите према људима, организујете и пишете пројекте“, рекао је Павлов, изразивши наду у побољшање студентског активизма, те да ће активније учествовати у дефинисању и отклањању друштвених проблема.

Организатори мотивишу и подстичу учеснике на социјално одговоран активизам промовисањем и афирмацијом позитивног система вредности, продуктивне интеракције академске и локалне заједнице, утичући, притом, и на побољшање студентског стандарда и квалитета студирања у АП Војводини.

Никола Срдић председник Студентске уније Србије и потпредседник Уније студентских организација Универзитета у Новом Саду позива своје колеге да раде у тишини, додајући да су њихове идеје њихова бука: ,,Студентске организације су данас у незавидном положају. Не постоји законски оквир који омогућује бољи положај. Ипак, заједничким снагама и наступом можемо да постигнемо бољи ефекат свих појединачних активности које спроводимо, будући да нам је циљ исти. Потребно је студентима омогућити адекватан приступ њиховим правима, како би их остварили“, рекао је Срдић, истичући да трибином у жижу интересовања стављају тимски рад и синергијски ефекат, како би унапредили капацитете појединачних локалних и кровних универзитетских студентских организација.

У оквиру данашње трибине организован је тренинг ,,Подизање капацитета студентских организација“ и радионица под називом ,,Спрега академске заједнице и локалне заједнице“.