Vasin na studentskoj tribini ,,Studentsko organizovanje – trenutno stanje i perspektive“: Studentski aktivizam je vid kreiranja društvene budućnosti

Novi Sad, 11. februar 2016. – U Skupštini AP Vojvodine okupili su se danas predstavnici pokrajinskih organa, Univerziteta u Novom Sadu, kao i predstavnici studentskih organizacija. Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, obratio se učesnicima rečima da su upravo oni stub i oslonac društva, a da je studentski aktivizam vid kreiranja društvene budućnosti. Cilj tribine, koja će biti samo jedan u nizu skupova studenata Univerziteta u Novom Sadu je prevashodno podizanje kapaciteta sindikalnih i strukovnih studentskih organizacija i studentskih glasila, zarad postizanja samoodrživog i funkcionalnog studentskog aktivizma na nivou Univerziteta i Pokrajine.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin je naveo da su razgovori o stepenu organizovanja studenata i njihovom aktivizmu veoma značajni za same studentske organizacije, jer su katalizator društvenih procesa i mesto gde se kreiraju društvene vrednosti.

„Kroz sve istorijske cikluse na ovim prostorima studentske organizacije su bile one koje su pokretači i ,,lakmus“, jer su analizirale društvene tokove i događaje, te često pokretale procese koji su imali za cilj promene postojećeg stanja. Ipak, danas su studentske organizacije pasivnije, te je naš cilj da ih podstaknemo da o tome razgovaraju i pronađu sopstveno mesto u društvu. Snažne studentske organizacije i uključivanje studenata u sve tokove može doprineti boljoj kontroli sistema vrednosti društva. Školovanje ne oblikuje pojedinca samo kao stručnjaka, već i kao čoveka, studente kao ljude, koji će preuzeti upravljanje društvom“, rekao je Vasin.

Predstavnicima studentskih organizacija obratio se i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov, kao i organizatori tribine – Nikola Srdić, predsednik Studentske unije Srbije i potpredsednik Unije studentskih organizacija Univerziteta u Novom Sadu, Ivan Stanić, predsednik Saveza studenata UNS i Igor Salak ispred udruženja doktoranata.

Kao predstavnik studentskih organizacija više od jedne decenije, pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov je istakao da se ideja za organizovanje tribine izrodila iz razgovora sa studentskim organizacijama, predstavnicima Pokrajinske vlade i Rektorata UNS-a, jer je studentski aktivizam na nižem nivou nego što je bio slučaj: ,,Potrebno je otvoreno govoriti o razlozima za nedostatak studentskog aktivizma, bilo da je reč o donetim zakonima, ili pak drugim razlozima. Prvi koraci koji se naprave nakon studiranja imaju osnovu u studentskom organizovanju, jer tu naučite kako da se ophodite prema ljudima, organizujete i pišete projekte“, rekao je Pavlov, izrazivši nadu u poboljšanje studentskog aktivizma, te da će aktivnije učestvovati u definisanju i otklanjanju društvenih problema.

Organizatori motivišu i podstiču učesnike na socijalno odgovoran aktivizam promovisanjem i afirmacijom pozitivnog sistema vrednosti, produktivne interakcije akademske i lokalne zajednice, utičući, pritom, i na poboljšanje studentskog standarda i kvaliteta studiranja u AP Vojvodini.

Nikola Srdić predsednik Studentske unije Srbije i potpredsednik Unije studentskih organizacija Univerziteta u Novom Sadu poziva svoje kolege da rade u tišini, dodajući da su njihove ideje njihova buka: ,,Studentske organizacije su danas u nezavidnom položaju. Ne postoji zakonski okvir koji omogućuje bolji položaj. Ipak, zajedničkim snagama i nastupom možemo da postignemo bolji efekat svih pojedinačnih aktivnosti koje sprovodimo, budući da nam je cilj isti. Potrebno je studentima omogućiti adekvatan pristup njihovim pravima, kako bi ih ostvarili“, rekao je Srdić, ističući da tribinom u žižu interesovanja stavljaju timski rad i sinergijski efekat, kako bi unapredili kapacitete pojedinačnih lokalnih i krovnih univerzitetskih studentskih organizacija.

U okviru današnje tribine organizovan je trening ,,Podizanje kapaciteta studentskih organizacija“ i radionica pod nazivom ,,Sprega akademske zajednice i lokalne zajednice“.