Razgovori sa rektorom Bogoslovije u Sremskim Karlovcima o podizanju svesti o značaju verskog turizma na teritoriji AP Vojvodine

 

Sremski Karlovci, 18. januar 2021. – Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, posetio je sa saradnicima Bogosloviju „Sveti Arsenije Sremac“ u Sremskim Karlovcima. Rektor Bogoslovije, protojerej Jovan Milanović, predstavio je ovom prilikom  ovo izuzetno zdanje u kojem je smeštena jedna od najstarijih i najvažnijih obrazovnih ustanova u Republici Srbiji.

Situirana u okviru nekadašnjeg zdanja Crkveno-narodnih fondova, Bogoslovija u Sremskim Kalovcima je od najznačajnijih i najvrednijih građevina u starom jezgru ovog mesta, predstavljajući kulturno-istorijsku celinu i vrednu kulturnu i versku baštinu, okupljajući i danas oko 110 učenika koji u njoj pohađaju nastavu.

Sekretar Ivanišević je istakao da je poseta ovom svojevrsnom spomeniku kulture na našim prostorima od izuzetnog značaja, počev od činjenice da je ova ustanova druga bogoslovija pravoslavlja u Evropi, čime predstavlja podjednako vredan verski, ali i turistički objekat i svedočanstvo jedne epohe, vremena, naroda i vere.

,,Ovo su mesta na koja bi svi trebalo da dođemo. Mi hodamo po istoriji i ovde je doživljavamo. Veoma je važno da se tradicija svih veroispovesti sačuva, jer kao što kažu stihovi pesme bez njih će nas vetrovi oduvati. Tradicija nas veže za tlo odakle smo potekli ili gde jesmo. Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam prepoznaje ovde, ali i u čitavoj Vojvodini mogućnost razvoja jednog posebnog vida turizma, to je verski turizam“, rekao je sekretar, dodavši da je Vojvodina mesto gde su najlepši manastiri, mesto gde su prelepe crkve, dve velike sinagoge, a ima i nekoliko džamija.

,,Postoji mogućnost da razvijemo jednu celishodnu priču koja do sada nije bila posmatrana sistematski. Zajedno sa Karlovačkom Bogoslovijom i sa svima koji budu želeli da budu uključeni, sačinimo strategiju razvoja verskog turizma u Vojvodini, te da potom kroz akcione planove idemo korak po korak ka verskom turizmu kao opšte prihvaćenom vidu turizma, koji bi postao deo ukupne turističke privrede i ponude, ali i tržišta“, istakao je Ivanišević, uz napomenu da je neophodno održati kontinuitet institucionalne podrške, ustanovljenjem tzv. institucionalnog pamćenja, kako se ne bi uvek počinjalo iznova sa konceptima i projektima od značaja.

On je stava da Vojvodina mora da ponudi mnogo da bi turisti mogli sebe da pronađu, te je iz tog razloga neophodan strateški pristup ovom vidu turizma, kako bi se mogli ponuditi turistički proizvodi i usluge koje bi konzumirali turisti tokom čitavog godišnjeg odmora.

Rektor Bogoslovije je sa delegacijom iz Sekretarrijata razgovarao i o svemu što Bogoslovija nudi učenicima, putem redovne nastave i putem vannastavnih sekcija u okviru 10.000 kvadratnih metara na kojima  se prostire ova ustanova internatskog tipa. U posednje dve decenije pokrenute su mnoge inicijative kako bi se rad Bogoslovije održao, unapredio i dodatno vrednovao u verskoj zajednici i pred širom javnošću.

Otac Milanović ističe da postoji kontinuitet u radu i podršci koju Bogoslovija dobija, nailazeći na razumevanje, dok interesovanje za upis na bogosloviju i dalje postoji i raste na međunarodnom nivou, uz kontinuirano korišćenje savremenih tehnologija, digitalizacije i inovativnih koncepata, jer svakako, po njegovim rečima: ,,nema prosvete bez prosvećenja“.

Učesnici su obišli i prostorije Bogoslovije, svečanu salu, buduću speomen učionicu sa skamijama iz devetnaestog veka, biblioteku koja je obogaćena i novim informaciono-komunikacionim sardžajima i opremom, koja je sve zastupljenija zarad bolje vizualizacije prostora, spisa, dokumenata, ali i fotografija, gde je akcenat na očuvanju svih hartija od vrednosti u digitalnom formatu kako bi na što bolji način odoleli zubu vremena.