Oтворен први Салон вина Војводине у Београду

Београд, 2. јун 2017.- Први ,,Салон вина Војводине“ у Београду, у организацији Удружења винара Војводине, Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и Туристичке организације Војводине, свечано је отворен вечерас у Београду у хотелу ,,Radisson Blu Old Mill“.

Почасним званицама, представницима јавног и приватног сектора, представницима ambasada, институција, организација, агенција, фондова, корпоративног и комерцијалног сектора у Републици Србији, обратиo се потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, те овом приликом отвориo Салон.

,,Архимед је рекао дајте ми ослонац и довољно дугачку полугу и померићу свет. Али, ипак постоји један мањиопипљив предмет, који је метаријализован и није део метафизике – винска чаша. Оно што је садржано у њој померало је границе овога света, стварало нове љубави и нова пријатељства, нове пословне прилике. Захваљујући вину настајала су велика књижевна и уметничка дела, закључивао се мир, окончавали се ратови. Стога наздрављам чаши и вину“, рекао је потпредседник Ђоковић.

Учесницима се обратио и председник Удружења винара Војводине, представник треће генерације винарије ,,Ковачевић“, Мирослав Ковачевић, који је изнето своја искуства и појединости о самој сарадњи, програмског политици и другим видовима организовања у оквиру ове делатности, концепта винског туризма и винске културе свеобухватно.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Вук Радојевић, истакао је присутнима нове подстицајне програме и мере свог ресора, аграрне политике АП Војводине, а у контексту унапређења и даљег развоја винаградарства и винарства.

,,Имамо неколико новина у мерама аграрне политике. Унапредили смо мере за суфинансирање система за наводњавање, значајно смо повећали средства. Са друге стране, повећали смо максималан износ по пољопривреднику и максималан проценат повраћаја. Препознали смо млађе пољопривредне произвођаче и жене као носиоце пољопривредних газдинстава, а определили смо средства и за подизање нових винограда, подизање ограда и антимраз система, као и за мини прерађивачке капацитете“, рекао је Радојевић.

У оквиру Салона вина Војводине, представило се четрнаест војвођанских винарија. Циљ Салона вина и концепт његове промоције јесте упознавање и повезивање дипломатско-конзуларних представништава, менаџмента угоститељских објеката, ресторана, хотела, барова, као и припадника корпоративне и комерцијалне сфере, са богатом понудом вина и аутохтоних винских сорти са територије АП Војводине, са акцентом на Фрушкогорско и Сремско виногорје и њихова удружења винара и виноградара.

Поред тога, промовише се регија Војводине као јединственa туристичкa дестинацијa, у којој живи 26 различитих националних заједница у спрези, делећи богатство својих особености, потом њен вински туризам, могућности дневног и викенд одмора, а саме винарије као себе промовишу и као својеврсне просторе прикладне за MICE односно свој амбијент погодан за културно-едукативни туризам. Кроз манифестацију се промовише и однос цене и квалитета вина и хране, услуге, гастрономије, те звукова типичних за поднебље читаве Војводине.

Посетиоцима се пружа шанса да, на до сада не виђен начин, новим концептом приступа превасходно двиопомилионском београдском тржишту, упознају широк спектар укуса и мириса, који су спој култура, традиција и националности које живе у Војводини.

У Војводини, према рејонизацији виноградарских географских производних подручја Србије, постоји чак 15 виногорја, а највеће је Фрушкогорско виногорје. Свако од ових виногорја има неку специфичност у смислу локације, положаја винограда, микро-климатских фактора и незаобилазног земљишта (тероара), које битно утиче на укус и квалитет грожђа, а касније и вина. Желимо да јавности укажемо на све ове специфичности и да објаснимо зашто су наша вина посебна и другачија од вина из других региона.

Салон вина Војводине је први покушај да се кроз савремен и урбан вински догађај, привуче јавност и дегустира вина Војводине, али и да им се укаже на туристичке потенцијале, посебно винског туризма, те тако стави Војводина на винску карту Европе и света.

Организовање Салона вина Војводине, ставља се својеврстан печат на други дан манифестације ,,Дани Војводине“ у Београду, који се одржава од 1. до 3. јуна на различитим локацијама у Београду.

Салон ће у суботу бити доступан за јавност испред и у просторијама хотела ,,Radisson Blu Old Mill“, Булевар Војводе Мишића 15 у Београду.