Potpredsednik Ivan Đoković u opštini Bečej o privrednim i turističkim potencijalima i strateškim projektima

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, prilikom današnje posete opštini Bečej, obišao je industrijsku zonu, gde su mu predstavljeni infrastrukturni i investicioni potencijali zone, te mogućnosti za dalje unapređenje i modernizaciju. Đoković je sa predsednikom opštine Draganom Tošićem razgovarao i o drugim infrastrukturnim projektima, te o planovima i programima opštine Bečej u 2017, kao i o podsticajnim merama i mogućnostima za unapređenje saradnje između Pokrajinskog sekretarijata privredu i turizam i te opštine.

Potpredsednik Đoković je istakao da su u razgovoru sa rukovodstvom opštine Bečej sagledani kapaciteti i mogućnosti kako privredne, turističke, tako i saobraćajne infrastrukture, poput pristana na Tisi, turističkog projekta Tiski vrbak, biciklističke staze i drugo. Dodao je da postoji značajan potencijal za razvoj industrijske zone u Bečeju, kao i mogućnosti za realizaciju podsticajnih programa za novo zapošljavanje i podršku privrednicima početnicima u biznisu. Istakao je i da je u drugim segmentima turizma moguće unaprediti ponudu ove opštine, koja je prepoznala potencijal „Euro velo“ staza, ali i mogućnosti razvoja nautičkog turizma.

Đoković je naglasio da ova lokalna samouprava može računati na pomoć i podršku: ,,Sačinjena je jedna sveobuhvatna analiza zajedno sa republikom, još pre nekoliko meseci, u cilju prezentovanja potencijala industrijskih zona. Smatrali smo da treba prvenstveno podržati one opštine koje su slabije razvijene, dakle treće i četvrte kategorije razvijenosti, ali  smo identifikovali među njima, ali i onim razvijenim  iz prve i druge kategorije, neke koje su zaista prioritetne, koje je neophodno infrastrukturno upotpuniti i podržati. Jedna od tih je i opština Bečej“. On je dodao da Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, u okviru nadležnosti, nastoji da preko konkursa i javnih poziva, kako u domenu privrede putem kapitalnih i tekućih subvencija, tako i kroz oblast turizma i programe mera aktivne politike zapošljavanja, usmerava sredstva shodno stepenu razvijenosti lokalnih samouprava, što je jedan od kriterijuma za dodelu sredstava.

Ovom prilikom predstavljen je projekat izgradnje turističko – rekreativnog platoa na Tisi, „Tiski vrbak“, koji bi obuhvatao različite sadržaje, a predstavljene su i ideje za upotpunjavanje turističke infrastrukture.

Potpredsednik je dalje naveo da se u lokalnim samoupravama u Vojvodini može prepoznati nova vrsta energije, koja je uslovljena prevashodno dolaskom novih ljudi, a samim tim i nove dinamike rada i funkcionisanja, te povezivanja sa pokrajinskom, odnosno republičkom vladom, kako bi efikasno pratili razvojnu politiku.

,,Dolazi do kreativnih promena, koje se ne ogledaju samo u kreativnom rešavanju problema, već u uvođenju novih alata pokrajinske uprave za dodatno zapošljavanje i privlačenje investicija, što na duže staze predstavlja održiv sistem. Potrebno je pomenuto upotpuniti korišćenjem republičkih resursa kako bi se podigla atraktivnost lokalnih samouprava za nove investicije, ali i za lokalni razvoj i lokalno zapošljavanje postojećih kadrova koji se nalaze na birou”, istakao je potpredsednik Đoković.