Potpredsednik Ivan Đoković: Savet za turizam će utvrditi ključne oblasti i dinamiku rada u cilju unapređenja turizma u Vojvodini

 

Danas je održana konstitutivna sednica Saveta za turizam, ustanovljenog pri Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam, a na inicijativu potpredsednika Pokrajinske vlade i pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, Ivana Đokovića, i njegovog stručnog tima. Predsednica Saveta je šef Katedre za turizam pri Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, prof. dr Kristina Košić.

Članovi Saveta su direktorka Turističke organizacije Vojvodine, dr Nataša Pavlović, direktor Turističke organizacije Grada Novog Sada, Branislav Knežević, kao i predstavnici sveta nauke, privrede, ugostiteljstva i klastera. Na Sednici je učestvovao i pomoćnik pokrajinskog sekretara za oblast turizma, Sergej Tamaš, sa stručnim saradnicima.

Potpredsednik Đoković je istakao da je Savet za turizam konstituisan sa ciljem obavljanja savetodavnih poslova i unapređenja turističkih kapaciteta na teritoriji AP Vojvodine, kroz analizu stanja turizma u AP Vojvodini, identifikaciju ključnih problema, te kroz kreiranje i implementaciju strateških dokumenata na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou. „Iako imamo viziju, nemamo dovoljno znanja iz usko stručnih oblasti da bi razvijali turizam. To se prevashodno odnosi na naše prioritete, dakle na Nacionalni park Fruška gora, ciklo i nautički turizam, koridor uz reke Dunav i Tisu, kao i na ruralni turizam. Pokušavamo da ova četiri prioriteta umrežimo između sebe. Pozvali smo eminentne stručnjake iz ove oblasti kako bi nam pomogli prilikom osmišljanja adekvatne strategije, kako bi preduzeli mere za njenu realizaciju na terenu“, rekao je Đoković.

Savet će sprovođenjem planiranih aktivnosti nastojati da unapredi i oblast kontrole pružanja usluga u turističko-ugostiteljskim objektima i turističkim agencijama, a relevantnim institucijama i nadležnim organima će predlagati mere za podsticanje razvoja turizma u Pokrajini.