Potpredsednik Ivan Đoković na otvaranju 13. Međunarodnog i regionalnog „Subotičkčkog sajma 2019”

 

Subotica, 30. maj 2019. – Trinaesti po redu trodnevni Međunarodni i regionalni „Subotički sajam” otvoren je u subotičkoj Hali sportova. Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, obratio se okupljenim učesnicima i posetiocima, a sajamsku manifestaciju je svečano otvorio gradonačelnik Grada Subotica, Bogdan Laban.

Sajam se održava na oko 1.800 kvadratnih metara izložbenog prostora, a u okviru 33 štanda, predstaviće se 190 izlagača iz Italije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Republike Srpske, Crne Gore, Češke i Srbije, dok je Italija zemlja partner. Program Sajma predviđa i poslovni forum, B2B razgovore, kao i tribine, predavanja i prezentacija inostranih i domaćih kompanija.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, je istakao da je Grad Subotica lokomotiva privrednog razvoja cele Vojvodine i naglasio da je posebno ponosan na projekat izgradnje akva parka na Paliću, koji bi trebalo da bude katalizator daljih investicija i razvoja Palića kao turističke destinacije.

,,Trasa kojom je krenulo najviše državno rukovdstvo na pravi način je isprađena i izneta, uprkos svim teškoćama, pre svega na teritoriji Subotice i Novog Sada, a tu su i sremske lokalne samouprave koje odskaču od ostalog dela države u pogledu investicija”, rekao je Đoković, dodavši da se značaj Italije kao zemlje partnera ogleda u činjenici da su investicije italijanskih kompanija su na drugom mestu u AP Vojvodini, sa 9,7 odsto učešća u direktnim investicijama.

,,Do sada je investirano više od 842 miliona evra, pre svega u agroindustriju, sektor oplemenjivanja, ali i finasijski sektor u Vojvodini“, napomenuo je Đoković.

Gradonačelnik Bogdan Laban je izrazio zadovoljstvo što godina u kojoj Italija i Srbija obeležavaju 140 godina diplomatskih odnosa, kao i deset godina strateškog partnerstva, protiče u znaku dobrih odnosa i između Grada Subotice i Ambasade Italije, otvaranja novih pogona italijanskih investitora, intenziviranja privredne saradnje sa italijanskim kompanijama i investitorima, te unapređenja kulturnih veza sa Italijanskim kulturnim centrom.

,,Sajam u Subotici je mesto susretanja privrednika, manifestacija na kojoj se razmenjuju ideje, informacije, znanja i iskustva, mesto gde se uspostavljaju kontakti. Značaj se ogleda i u tome što promoviše strateške ciljeve u oblasti privrede regiona, usaglašene sa privrednom politikom naše zemlje“, rekao je Laban.

Ovogodišnji Sajam u Subotici je fokusiran na IKT sektor i uticaj digitalizacije na razvoj privrede i unapređenje tržišta, odnosno na povezivanje informacionih tehnologija sa ostalim privrednim granama, potom na saradnju privrede i akademske zajednice i na važnost dualnog obrazovanja, s obzirom da je Grad Subotica jedan od pionira dualnog obrazovanja u Republici Srbiji, gde se od školske 2016/2017. godine dualno obrazovanje sprovodi čak u tri subotičke srednje škole. Na ovaj način grad stimuliše upis učenika na deficitarne obrazovne profile, a dodeljuje i stipendije učenicima koji pohađaju ovakav tip nastavnog programa.

Na svečanom otvaranju obratili su se i ekonomski ataše Ambasade Republike Italije u Beogradu, Fabricio Kosimi, i direktor Sektora za regionalne privredne komore pri Privrednoj komori Srbije, Miloš Jelić.

Izvor multimedijalnog sadržaja: Subotica info: https://www.subotica.info/