Potpredsednik Ivan Đoković na obeležavanju veka od formiranja Čehoslovačke u gradu Olomouc

potpredsednik Pokrajinske vlade Ivan Đoković i guverner Olomouckog kraja Ladislav Okleštek (levo)

Olomouc, 2. septembar 2018. – Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, boravi u radnoj poseti Češkoj Republici, u sedištu Olomouckog kraja, gde se ove godine obeležava 100 godina od formiranja Čehoslovačke. Ovu značajnu godišnjicu juče su obeležile mnoge aktivnosti i prijem, obogaćeni kulturno-umetničkim sadržajem.

Ovom prilikom, Đoković se sastao sa guvernerom Olomouckog kraja, Ladislavom Okleštekom, i predstavnicima iz regionalne vlade, pri čemu su diskutovali o unapređenju odnosa Vojvodine i Olomouckog regiona, kao i o produbljivanju poslovne, političke, privredne i kulturne saradnje.

AP Vojvodina i češki Olomoucki kraj, koji je jedan od trinaest čeških oblasti, najviših područnih upravnih jedinica u Češkoj, potpisali su Sporazum o saradnji u decembru 2003. godine, rukovodeći se međunarodnim ugovorima i sporazumima između Savezne Republike Jugoslavije i Češke Republike.

Ova regionalna saradnja predstavlja nezaobilazan faktor kulturnog, socijalnog i privrednog razvoja oba regiona sa ciljem produbljivanja odnosa stvaranjem uslova za razvoj efektivne saradnje među institucijama, privrednim subjektima i društvenim organizacijama i ostalim institucijama u oblasti privrede, preduzetničke delatnosti, turizma, kulture i umetnosti, nauke, tehnološkog razvoja, školstva, omladine, sporta, zdravstva i socijalne zaštite, kao i zajedničkog učešća na izložbama i sajmovima.