Potpredsednik Ivan Đoković na Međunarodnom sajmu za investicije i trgovinu (CIFIT 2019) u Sjamenu (NR Kina)

Novi Sad, 11. septembar 2019. – Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, član je delegacije Vlade Republike Srbije, koju predvodi potpredsednik i ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije, Rasim Ljajić, koja boravi u NR Kini, u poseti Međunarodnom sajmu za investicije i trgovinu (CIFIT 2019) u kineskom gradu Sjamenu, na kom je Republika Srbija počasni gost. Cilj sajma je da se ohrabre kineske kompanije da intenzivnije investiraju u Srbiju osnažujući postojeće privredne i kulturološke veze dveju zemalja, uspostavljene pre više decenija.

 

Susret delegacije Republike Srbije sa zvaničnicima Pokrajine Fuđan, na čelu sa sekretarom Pokrajinskog komiteta Komunističke partije Kine Pokrajine Fuđan Ju Vejgjuom

Više od dvadeset privrednih kompanija iz Republike Srbije ima priliku da predstavi svoje poslovne procese, proizvode i usluge, a očekuje se i da će, uz mnogobrojne poslovne susrete na ovogodišnjem CIFIT-u naši privrednici sklopiti nova partnerstva, kako sa kompanijama iz NR Kine, tako i sa drugim, svetskim kompanijama u okviru srodnih oblasti poslovanja.

Susret delegacije Republike Srbije sa zvaničnicima Pokrajine Šanksi, na čelu sa guvernerom Ju Jangšengom

Prema rečima domaćina, Republika Srbija je veoma važna karika u okviru Inicijative „Jedan pojas, jedan put”, stoga je sve veći broj kineskih kompanija i privrednika zaintereseovano da investira u Srbiji.

Pored Investicionog kongresa ,,Pojas i put”, na konferencijama koje su deo zvanične posete delegacije Republike Srbije, učešće su uzeli ministar Ljajić, potom ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, te predstavnici Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije.

Potpredsednik Pokrajinske vlade, Ivan Đoković, istakao je da se putem ove manifestacije u provinciji Fuđianu, fokus ove godine usmerava ka direktnim stranim investicijama i globalizaciji, kao svetskom trendu.

,,Poseta delegacije Republike Srbije gradu Sjamenu na Sajmu, u provinciji Fuđian, je uspešna, a moglo bi se reći i istorijska, što potvrđuje zainteresovanost brojnih kineskih institucija, pokrajine i, pre svega, kineske privrede za daljim razvojem privrede, daljim investicijama. Svedoci smo da kultura, turizam i prijateljstvo prevazilaze sve barijere. Slobodna tržišta, dobra sirovinska osnova i dobri politički i kulturološki odnosi su ključ uspeha koji će Srbiju dovesti na pravu putanju razvoja“, rekao je Đoković, dodavši da je za AP Vojvodinu veoma značajno da je, pored zaključenih sporazuma sa kineskim pokrajinama, činjenica da je u fokusu daljeg razvoja investicija od strane kineske privrede, te da je nekoliko pokrajina izrazilo spremnost da zaključe strateške sporazume sa Vojvodinom.

Potpredsednik Đoković sa izvrnim zamenikom generalnog sekretara Kineske asocijacije za razvojne zone Lijem Juanom

Potpredsednik Đoković sa direktorkom Odseka za strane investicije Departmana za trgovinu Pokrajine Gansu, Grad Landžou, gđom. Jang Liping

Kompanije iz Republike Srbije, koje učestvuju na ovogodišnjem sajmu u Sjamenu, pretežno posluju u oblasti industrije, poljoprivrede, građevinarstva, ali i vinarstva i vinogradarstva, kao i putarske kompanije. Predstavnici privrede iz Srbije će sa predstavnicima kineskih komanija koje posluju u Srbiji, ,,CRBC“, Linglong“, te ,,Ziđin“ koja je investirala u RTB Bor i ,,HBIS“ u železaru ,,Smederevo“, govoriti o investicionim potencijalima i mogućnostima za produbljivanje saradnje između dve zemlje.

Međunarodni sajam investicija i trgovine u Sjamenu, koji se sada već tradicionalno održava po 22. put u istočnoj kineskoj pokrajini Fuđian, organizuju Ministarstvo trgovine NR Kine, Vlada provincije Fuđijan i grad Sjamen uz podršku kineske vlade, Svetskog udruženja sajmova i Svetske trgovinske organizacije. Jedna je od najvećih investicionih manifestacija na svetu.