Potpredsednik Đoković otvorio izložbu umetničkih fotografija Ruskog geografskog društva

 

Novi Sad, 24. maj 2017. – Izložbu umetničkih fotografija pod nazivom „Najlepša zemlja“ sa fotokonkursa Ruskog geografskog društva, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković je otvorio je rečima da je 13.000 članova ovog društva pomeralo granice sveta, te da su zahvaljujući njima ovekovečena velika dostignuća na polju istraživanja. Postavka je izložena u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada i biće dostupna za javnost do subote, 3. juna 2017. godine.

Potpredsednik je naglasio da sama činjenica da je Rusko geografsko društvo osnovano od strane carske porodice veoma značajna, kao i podatak da su mnogi političari, diplomate, naučnici i privrednici bili njegovi članovi. ,,Rusko geografsko društvo, zajedno sa Srpskim geografskim društvom sarađuje više od veka, čiji su istaknuti članovi bili Vuk Stefanović Karadžić, Valtazar Bogišić, Jovan Cvijić i mnogi drugi manje znani našoj javnosti, ali nepobitno značajni“, rekao je Đoković, dodavši da izložene fotografije ne govore samo o veličini i značaju njihove tematske oblasti, već poseduju ideološko-politički koncept.

On je naglasio da ideološka dimenzija fotografija izložbe ,,Najlepša zemlja“ predstavlja kulturološku tekovinu čitavog sveta, ali da prirodna i rudna bogatstva ne pripadaju svim narodima, stoga je postavka svojevrsna antiteza, tvrdnja da nafta, gas i rude pripadaju svim civilizacijama, što remeti činjenicu da je uslov opstanka i stabilnosti sveta upravo suverenitet države.

Brojnim posetiocima su se ovom prilikom obratili prof. dr Miroljub Milinčić sa Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i prof. dr Jovan Plavša sa Prirodno-matematičkog fakulteta, Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Univerziteta u Novom Sadu.

Fotokonkurs Ruskog geografskog društva „Najlepša zemlja“ jeste medijski projekat širokih razmera koji je prevashodno posvećen očuvanju prirode Rusije i njenih prostranstava, kao i odgovornog odnosa prema životnoj sredini i njenoj zaštiti, a putem umetničkih fotografija. Konkurs je prvi put organizovan 2015. godine, a na prošlogodišnjem je učestvovalo 23.000 fotografa iz Ruske Federacije i drugih zemalja koji su poslali oko 110.000 snimaka, pri čemu je najstariji učesnik imao 87, a najmlađi 5 godina. Fotografije su razmatrane u 14 nominacija.

Rusko geografsko društvo je osnovano po nalogu cara Nikolaja I tokom 1845. godine, čiji je osnovni cilj bio okupljanje, umrežavanje i pružanje pomoći i podrške perspektivnim mladim ruskim istraživačima da na sveobuhvatan način istraže svoju zemlju. Svojim delovanjem, ova organizacija je pružila veliki doprinos proučavanju evropske Rusije, Urala, Sibira, Dalekog istoka, Srednje i Centralne Azije, Kavkaza, Irana, Indije, Nove Gvineje, polarnih regiona i drugih oblasti. Oni su postavili temelj nacionalnih i prirodih resursa, kao i ideju prvih ruskih posebno zaštićenih područja u okviru Komiteta za zaštitu prirode Carskog Ruskog geografskog društva, čiji je osnivač bio akademik Ivan Parfenjevič Borodin.

Novembra 2009. godine, Sergej Kužegedovič Šojgu postaje predsednik Ruskog geografskog društva, a formiran je i Savet pokrovitelja kojim predsedava Predsedik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin.

Otvaranju izložbe su prisustvovali predstavnici Skupštine AP Vojvodine, Ambasade Ruske Federacije u Republici Srbiji, predstavnici kompanije ,,Južni tok“ i drugi.