Poslovni susreti privrednika iz AP Vojvodine i Turske u Novom Sadu

Novi Sad, 23. oktobar 2015. – Delegacija privrednika iz Turske, posetila je danas Pokrajinsku vladu i Skupštinu AP Vojvodine, gde su ih domaćini upoznali sa privrednim potencijalima naše pokrajine. U cilju ostvarivanja direktnih poslovnih partnerstava, u Skupštini AP Vojvodine upriličeni su i B2B susreti privrednika iz Turske i Vojvodine. Poslovno umrežavanje privrednika organizovalo je Udruženje privrednika SITA (Serbian International Trade Association), uz podršku Pokrajinske vlade, Skupštine AP Vojvodine i Privredne komore Vojvodine. Predstavnici domaćih kompanija imali su priliku da u toku današnjeg poslovnog susreta sa predstavnicima 10 kompanija iz Turske, predstave svoju poslovnu politiku, proizvodni program, kao i ponudu za zajedničko ulaganje i nastup na međunarodnom tržištu. Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar Miroslav Vasin se ovim povodom obratio privrednicima iz Turske, okupljenim u asocijaciji industrijalaca i biznismena Turske –Tuskon, koja broji više od 200 hiljada članova.

Vasin je privrednicima iz kompanija koje posluju u sektorima tekstila, građevine, elektronike i trgovine, a koji su iskazali interesovanje za poslovnu saradnju sa vojvođanskim preduzetnicima, predstavio demografske i geografske potencijale i prednosti, kao i ekonomska kretanja i privredne potencijale severne srpske pokrajine, u cilju približavanja regije potencijalnim turskim investitorima.

,,Danas je značajan dan za vojvođansku privredu, jer je u poseti delegacija turskih privrednika, koju čine vlasnici kompanija, zainteresovani za saradnju sa Srbijom, odnosno Vojvodinom. Nakon prijema u Pokrajinskoj vladi, turski privrednici imaju priliku da se poslovno umrežavaju i upoznaju sa privrednicima iz AP Vojvodine na poslovnim susretima upriličenim u Skupštini APV. Svi ekonomski pokazatelji idu u prilog činjenici da potencijali za saradnju postoje. Današnji poslovni susret je početak novih vidova saradnje i unapređenja postojeće, u oblastima agrobiznisa, informaciono-komunikacionih tehnologija, građevinarstva, energetske efikasnosti i industrije“, rekao je Vasin.

Milivoj Vrebalov je naglasio da su vrata Skupštine Vojvodine uvek širom otvorena za razgovore o boljitku i izrazio očekivanje da će današnji susreti omogućiti još bolju privrednu saradnju Turske i Vojvodine i povećati sadašnji nivo ulaganja na obostranu korist, jer za to pored iskazane dobre volje i uzajamnog poverenja, postoje i dobri uslovi i dobri potencijali koje treba iskoristiti.

,,Skupština AP Vojvodine je uvek spremna da podrži aktivnosti koje imaju za cilj uspostavljanje, negovanje i unapređenje saradnje, međusobnog uvažavanja i prosperiteta svih naših građanki i građana. Od 2009. godine, kada je potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske, beležimo stalan rast razmene dobara i usluga, a danas smo u poziciji da to dodatno ojačamo. Naša zajednička karakteristika je inat, što u prevodu zapravo znači čvrsto verujem. Verujem da će današnji poslovni forum doneti puno novih ortakluka i da će obezbediti još bolju saradnju Turske sa Vojvodinom”, rekao potpredsednik vojvođanske Skupštine.

On je ocenio da je 830 miliona dolara koliko je iznosila prošlogodišnja robna razmena između dve države dobar pokazatelj, ali je i naglasio da je sadašnji nivo turskih investicija u našoj državi daleko ispod nivoa ulaganja te zemlje u državama regiona i realnih mogućnosti. Vrebalov je zbog toga pozvao privrednike iz Turske da iskoriste pogodnosti privrednih potencijala u Vojvodini i Srbiji i podignu nivo investicija na nivo koji imaju u regionu.

Predstavnik PKV Marko Cigić je istakao da današnji poslovni susret privrednika iz Turske i AP Vojvodine ima za cilj uspostavljanje bolje saradnje, s obzirom na činjenicu da je Turska važan partner Srbije.

,,Najznačajniji vid privredne saradnje je spoljno-trgovinsko poslovanje, odnosno robna razmena, koja je od 2010. u značajnom porastu, a već je u 2014. godini iznosila ukupno 165 miliona evra. Očekujemo da sa turskim privrednicima uspostavimo takve oblike saradnje koji će rezultirati investicionim ulaganjima u pokrajinu, jer su preko potrebna za njen razvoj, posebno za otvaranje novih radnih mesta“, rekao je Cigić, naglasivši da se naredne godine očekuje povećanje obima privredne saradnje za oko 200 miliona evra, što ističe da se akcenat privrednika stavlja na energetski sektor, prehrambeno-poljoprivredni, metalski i sektor građevinarstva.

Turske kompanije pokazuju veliko interesovanje za srpsku privredu od 2009. godine, kada je potpisan sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske, čime je otvoren put za unapređenje ekonomske klime, saradnje, trgovine i investicija između dve zemlje.