Poslovni inkubatori afirmišu konkurentnost i podstiču ekonomski rast

U okviru druge radne posete poslovnim inkubatorima u AP Vojvodini, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Vojnović, i direktor Službe za realizaciju programa razvoja AP Vojvodine, Dejan Avdalović, boravili su u Novom Sadu i Senti.

Cilj posete je operativna analiza postojećeg stanja u svakom od inkubatora, kako bi se kreirale adekvatne mere i modeli finansijske, logističke i stručne podrške koje bi doprinele njihovoj održivosti i operativnosti.

Potpredsednik Đoković je predstavnike inkubatora upoznao sa podsticajnim merama i strateškim pravcima koje Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam planira za 2017. godinu, kako bi se utvrdilo šta je neophodno i šta nedostaje inkubatorima kako bi bili efikasniji u sačinjavanju kriterijuma i mera za sadašnje i buduće stanare.

Đoković je istakao da Sekretarijat predviđa za narednu godinu start-ap programe sa Garancijskim fondom, programe za oblast zapošljavanja sa Službom za zapošljavanje, kao i poseban konkurs koji ima za cilj unapređenje poslovnosti i podizanje kapaciteta klaster organizacija. Naglašeno je da Edukativni centar nudi usluge obuka zaposlenih, sa oko 30 programa, gde bi inkubatori mogli unaprediti znanja i veštine svojih zaposlenih.

,,U narednom periodu ćemo težiti da podstaknemo formiranje novih inkubatora i da, kroz klastersko umrežavanje i svu pomoć koju budemo mogli da obezbedimo, podignemo opšti nivo preduzetništva u Pokrajini. Komercijalizacija znanja i iskustava zasnovanih na znanju u privredi predstavlja prioritet u narednom periodu. Koncipiranjem modela privređivanja koje je zasnovano na znanju, na razvoju novih proizvoda i inteligentnim tehnologijama, možemo iz postojećeg modela privređivanja da izvučemo neku dodatnu vrednost“, rekao je Đoković.

Poslovni inkubator Novi Sad osnovan je krajem 2009. godine, sa ciljem da svoje usluge prilagodi onima koji započinju poslovni poduhvat u oblasti prevashodno IT tehnologija. Osnivači poslovnog inkubatora su Grad Novi Sad, Fond za podršku investicija u Vojvodini (VIP), Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada i JKP „Informatika“, uz podršku USAID-a i Austrijske razvojne agencije (ADA). Pored redovnih stanara ovog inkubatora, stanari su i Vojvođanski IKT klaster i Evropska preduzetnička mreža. Jedna od interesantnih pojedinosti jeste da novosadski inkubator  pruža usluge i virtuelnim stanarima.

Inkubator u Senti, koji su osnovali Opština i VIP fond, već devet godina podržava razvoj preduzetništva proizvodnog karaktera, pružajući podršku prevashodno proizvodnim delatnostima, poput obrade drveta i proizvodnje plastike. Završetkom adaptacije svog poslovnog prostora, koja je trenutno u toku, očekuju se nova zapošljavanja i novi stanari.