Pokrajinski sekretar dr Nenad Ivanišević U poseti zanatlijama i malim proizvođačima Bačkog Monoštora

 

Bački Monoštor, 20. mart 2021. – Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, pomoćnik pokrajinskog sekretara za oblast turizma, Milan Jarić, pomoćnica gradonačelnika grada Sombora za oblast ekonomskog razvoja i turizma, Jovana Miljević, sa saradnicima, boravili su u radnoj poseti Bačkom Monoštoru, gde su posetili samostalne zanatske radnje, male proizvođače i etno kuću i seosko domaćinstvo ,,Mali Bodrog”, te na terenu, kroz razgovor i sagledavanje trenutnog stanja u zanatstvu, uverili se u potrebe ove značajne privredne grane u Zapadnobačkom upravnom okrugu.

Ističući značaj saradnje Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam sa lokalnim samoupravama, te sa lokalnom privredom, Ivanišević je naglasio da je od izuzetnog značaja očuvanje tradicije, istorije i autentičnog duha jedne zajednice, jednog ruralnog područja.

,,Stari zanati moraju da budu deo turističke ponude na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine. Obilazeći mesta evidentno je da je više segmenata potrebno uvezati u jednu celinu, da imamo kompletan pristup, počev od podizanja turističkih kapaciteta, podrške starim zanatima, pa sve do posebne podrške ženskom preduzetništvu. Bački Monoštor jeste Vojvodina, jer sadrži multietničnost, privredu, turizam, a samo područje Gornjeg Podunavlja je kapacitet od opšteg značaja, koji moramo svi zajedno da razvijamo”, rekao je Ivanišević.

On je dodao da se nastavlja obilazak Vojvodine, sa ciljem da se na što bolji i celishodniji način sagleda stanje u privredi, turizmu i na tržištu rada, kako bi se na što bolji način definisali koncepti mera podrške Sekretarijata.

,,Kada sledeće godine budemo raspisivali konkurse, znaćemo tačno koje su to oblasti gde je potrebno uložiti najviše sredstava”, dodao je sekretar.

Sekretar Ivanišević je obišao pčelare, proizvođače proizvoda od meda, drveta i duboreza, proizvođača i prerađivača lavande, kao i aktiviste koji mnogo rade na unapređenju i očuvanju eko etno seoskog i ruralnog turizma u Bačkom Monoštoru.

U etno kući ,,Mali Bodrog“ u Bačkom Monoštoru, učesnici su se upoznali i sa radom i aktivitetom mikro i malih zanatlija Sombora i okolnih mesta, kao i sa aktivitetom ovog seoskog domaćinstva.