Otvoren Kineski paviljon na Novosadskom sajmu – mesto promocije kineskih poljoprivrednih brendova i Foruma ,,Jedan pojas, jedan put“

 

Novi Sad, 16. maj 2017. – Svečano otvaranje Kineskog paviljona, koji obuhvata poljorivrednu manifestaciju posvećenu vrhunskim ,,premijum“ robnim markama poljoprivrednih proizvoda iz NR Kine, ekološkoj poljoprivredi, kao i Forumu ,,Jedan pojas, jedan put“ koji je upravo okončan, oslikava posvećenost saradnji u oblasti poljoprivrede i u okviru drugih privrednih grana između Narodne Republike Kine i Republike Srbije.

Kineski paviljon (eng. Premium Agricultural Brands China in Serbia 2017 & Eco-Agriculture and Food Security Forum for The “Belt And Road”–Silk Road Show 2017), predstavlja značaj robne razmene u pogledu poljoprivrednih prehrambenih proizvoda dveju zemalja kako bi se stvorile pretpostavke za nesmetan protok roba, odnosno izvoz ovih proizvoda na tržište NR Kine.

Po rečima potpredsednika Pokrajinske vlade i pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, Ivana Đokovića, u pogledu spoljno-trgovinske saradnje sa NR Kinom, na republičkom i pokrajinskom nivou, Kina je jedna od retkih zemalja gde smo u spoljno-trgovinskom deficitu, što je posledica izvoznog karaktera kineske privrede i zavisnosti svetske privrede od proizvoda koji dolaze iz Kine.

,,Kao Pokrajinska vlada smo ponosni na novosadski Poljoprivredni sajam, koji se, kao manifestacija, izdvojio u regionu i jugoistočnoj Evropi. Ovu tvrdnju potkrepljuje današnja poseta kineskog Komiteta za promociju spoljne trgovine i izlaganje oko četrdeset kompanija iz osam pokrajina NR Kine, čime se Novosadski sajam, Novi Sad i AP Vojvodina prepoznaju kao spoljno-trgovinski potencijal“, istakao je Đoković.

Učesnicima i zvanicama se ovom prilikom obratio državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, Željko Radošević, istakavši činjenicu da Republika Srbija i NR Kina imaju tradicionalno dobre odnose i saradnju koja u proteklih nekoliko godina doživljava nagli prosperitet. Kao rezultat upravo takve saradnje je i ovogodišnja poseta ministra poljoprivrede NR Kine, što ujedno predstavlja i prvu posetu ministra ove oblasti Republici Srbiji. Tada je potpisan i Memorandum o razumevanju između Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine republike Srbije i Ministarstva poljoprivrede NR Kine, pri čemu je dogovoreno formiranje timova u okviru oba ministarstva koji će se baviti povećanjem obima izvoza, razvojem investicija u oblasti poljoprivrede i unapređenjem saradnje dveju zemalja.

Danas je istaknuto i da su na upravo završenom Forumu o saradnji ,,Jedan pojas, jedan put“, zajednički razrađeni planovi saradnje dveju zemalja, izgrađena je zajednička platforma, konceptualizovana su rešenja za zajedničke probleme u oblasti ekonomije i privrede. Inicijativa ,,Jedan pojas, jedan put“ je time stvorila značajnu platformu za saradnju svih zemalja koje su obuhvaćene pojasom, u gotovo svim oblastima.

Svečanom otvaranju Kineskog paviljona prisustvovali su savetnik za političke poslove NR Kine Tjan Jišu (Tian Yishu), potpredsednik Saveta za promociju međunarodne trgovine NR Kine Čen Zu (Chen Zhou), ekonomski i trgovinski savetnik NR Kine u Srbiji Tang Siaodong (Tang Xiaodong), kao i predstavnici osam kineskih pokrajina, privatnih preduzeća i komercijalnog sektora, predstavnici Pokrajinske vlade, Grada Novog Sada, Novosadskog sajma, te privrednih komora Srbije i Vojvodine.

Predstavnicima javnog i privatnog sektora poljoprivrede NR Kine ukazano je na potencijale i resurse kojima raspolaže Republika Srbija i AP Vojvodina.