Održana sednica Saveta za železnički saobraćaj

 

Danas je održana sednica Saveta za železnički saobraćaj, koji je formiran kao stručno savetodavno telo pri Pokrajinskom sekretarijatu za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, na kojoj je razmatran aktuelni proces korporativnog i finansijskog restrukturiranja ,,Železnica Srbije” AD, sa aspekta budućeg statusa i organizacije železničkog saobraćaja u AP Vojvodini. Pored toga, poseban akcenat dat je novousvojenom Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o železnici, na osnovu koga se, ”Poslovi upravljanja na delu železničke infrastrukture za koju upravljač infrastrukture nema ekonomski interes, prenose se upravljaču infrastrukture koga osniva autonomna pokrajina, odnosno jedinica lokalne samouprave”. S obzirom na značaj ovih tema, sednici je prisustvovao i Kern Imre, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.


Na sednici je zaključeno da je ugrožen opstanak velikog broja regionalnih i lokalnih pruga u AP Vojvodini, jer će se u narednom periodu sva ulaganja države odnositi samo na magistralne pruge. Od upravljača železničke infrastrukture tražiće se spisak pruga u Vojvodini za koje upravljač nema ekonomski interes, nakon čega bi se pokrajina i lokalne samouprave u Vojvodini sagledale svoje interese i mogućnosti za preuzimanje određenih pruga na upravljanje.


Pored ovih tema, Savet je razmotrio i infromaciju o realizaciji IPA projekta koji se odnosio na izradu projektno-tehničke dokumentacije za prugu Segedin – Reske – Horgoš – Subotica – Čikerija – Bačalmaš – Baja. Zamenik pokrajinskog sekretara Juhas Balint upoznao je Savet da je na sednici Republičke revizione komisije, koja je održana krajem novembra ove godine u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, od strane Komisije odobren je Idejni projekat pruge Subotica – Horgoš – Granica prema Mađarskoj, čime je ovaj projekat zvanično postao važeći. Savet je podržao aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje pruge Segedin – Subotica – Baja, kao i predloge drugih prekograničnih projekata koji se odnose na unapređenje železničkog saobraćaja u AP Vojvodini.