Od proizvodnje do plasmana: Obuke za razvoj ,,start up“ kompanija u oblasti organske poljoprivrede

Novi Sad, 22. septembar 2015. – Dvonedeljna serija obuka za razvoj ,,start up“ kompanija u oblasti usluga u organskoj poljoprivredi zvanično je danas počela danas u prostorijama Pokrajinske vlade, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, a u organizaciji Zelene mreže Vojvodine i vladine organizacije iz Nemačke GIZ. Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar Miroslav Vasin, obratio se mladim polaznicima iz sveta preduzetništva i ugostiteljstva rečima da je sama Vojvodina velika fabrika organske hrane, u kojoj ima mesta za sve one mlade preduzetnike koji bi sticanjem adekvatnih veština i znanja u pogledu marketinga i plasmana proizvoda popunili evidentne niše na domaćem tržištu.


Ciljna grupa ovih predstavalja nisu primarni proizvođači, već svi oni koji imaju želju i ideje da se bave preduzetništvom u okviru uslužnih delatnosti u sektoru organske poljoprivrede. Marketinške, preduzetničke i strateške veštine, u kombinaciji sa stečenim znanjem o konkurentnosti, pozicioniranju poslovanja i predstavljanju istog na društvenim mrežama, ka i sopstvenom kreativnošću polaznika, mogu umnogome doprineti kvalitetnijem plasmanu organskih proizvoda na domaće i inostrano tržište.


,,Pokrajinska vlada već dugi niz godina podržava ideju da Vojvodina postane fabrika za proizvodnju organske hrane, jer ovakav proizvod ima svoje mesto na tržištu i kvalitet. Cilj je da se podstakne ideja o uzgoju zdrave, organske hrane, u okviru koje je sproveden niz obuka koje su koristile samim proizvođačima u Vojvodini, prevashodno vlasnicima malih parcela. Nakon procesa prečišćavanja zemljišta i proizvodnje, nastupa važna etapa, osvajanje tržišta. U čitavom proizvodno-marketinškom lancu morate imati obučena, stručna lica. Od neprocenjive je vrednosti sposobnost da se ovlada tržištem, kako domaćim, tako i inostranim, jer je organska hrana izvozna šansa čitave Srbije“, istakao je Vasin.


Obuke vodi Zelena mreža Vojvodine, na čelu sa Oliverom Radovanović, sa svojim stručnim predavačima, koji će u naredne dve nedelje upoznati polaznike sa osnovnim zakonima koji važe u sektoru organske proizvodnje. Cilj obuka je kreiranje sektora usluga u organskoj poljoprivredi i popunjavanje praznog prostora u ovoj oblasti koji je evidentan na domaćem tržištu između proizvođača i kupaca organskih proizvoda.

Pokrovitelj obuka je vladina organizacija iz Nemačke za međunarodnu saradnju GIZ, a sama predavanja se održavaju od 22. do 24. septembra 2015. godine, u plavom salonu, od 9 do 16 časova.