Obuka za bračne parove o osnovama organske proizvodnje – šansa za ekonomsko osnaživanje

Nakon uspešno završenog Konkursa za dodelu bespovratnih sredstava bračnim parovima na teritoriji AP Vojvodine za kupovinu seoskih kuća są okućnicom, 115 porodica dobilo je priliku da samostalno započne svoj život na selu. Kao nastavakpodsticajnih mera pokrajinskih institucija kojima se unapređuje ekonomski položaj žena i muškaraca i podstiče razvoj ruralnih sredina, Zavod za ravnopravnost polova osmislio je edukativni program „Osnove organske poljoprivrede – Šansa za mnoge” u nameri da doprinese kvalitetu života bračnih parova na selu i unapredi ekonomski položaj žena i muškaraca.

Obuka ,,Osnove organske poljoprivrede – šansa za mnoge” oslanja se na strateški program Pokrajinske vlade o revitalizaciji vojvođanskih sela i širi perspektivu za jačanje ekonomskog potencijala ruralnih sredina i povratka mladih na selo. U protekle tri godine više od 1000 žena i muškaraca u Vojvodini prošlo je edukaciju o organskoj poljoprivredi za proizvodnju zdravstveno bezbedne hrane, pre svega za svoje porodice, a onda i za tržište.

Miroslav Vasin je rekao da se nastavlja započet proces revitalizacije sela u Vojvodini i da učesnici konkursa imaju priliku da započnu novu priču u svojim životima, a koja je vezana za selo i mogućnosti koje pruža seoska sredina, u nadi da ćete sopstvene ideje i zamisli pretvoriti u stvarnost. ,,Sama realizacija konkursa za kupovinu kuća na selu ipak ne sme predstavljati i početak i kraj, već mora biti proces koji traje. Velik broj kupljenih kuća ima i veliku okućnicu koja se može iskoristiti. Proizvodnja organske hrane je šansa i za dodatni prihod, ali je i put zdrave hrane, zdravog života i zdrave sredine. Gajenje organske hrane je proces koji zahteva čistu zemlju i tehnološka znanja. Edukativni centar Novi Sad, jedinstven u regionu, predstavlja mesto u kom se sprovodi 48 različitih vidova obuka, a u proteklih nekoliko godina oko 4000 osoba je prekvalifikovano i dokvalifikovano, što im je omogućilo da lakše nađu zaposlenje. Za jedan dan, koliko traje ova obuka, može se saznati mnogo i mogu se izroditi želje za sticanjem novih znanja“, rekao je Vasin.

Ukupno 63 polaznika i polaznica su na ovaj način dobili šansu da steknu nova znanja o osnovama organske poljoprivrede, plasteničkoj proizvodnji, kreiranju bio-bašta, gajenju lekovitog i začinskog bilja, organskoj proizvodnji voća, kontroli i sertifikaciji u organskoj poljoprivredi, kao i o multifunkcionalnoj poljoprivredi kao ekonomskom pokretaču domaćinstava na selu. Obuku sprovode stručnjaci i inženjeri, pojedini sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i Zelene mreže Vojvodine.

Vesna Šijački je istakla da je današnja obuka jedan od vidova sticanja praktičnih znanja koja se mogu primeniti u seoskim sredinama, jer je većina prisutnih polaznika u vlasništvu poseda sa velikom okućnicom, koja se na ovaj način može uspešno iskoristiti. Direktorica Zavoda je rekla da su učesnici obuke i vlasnici kuća, partneri u velikom projektu Pokrajinske vlade, koji je imao za cilj čuvanje i revitalizaciju vojvođanskih sela.