Nagrade za životno delo univerzitetskim nastavnicima i naučnicima Vojvodine kao priznanje odgovornog zalaganja i doprinosa nauci i obrazovanju

 

Svečana akademija povodom dodele „Nagrada za životno delo“ univerzitetskim nastavnicima i naučnicima Vojvodine za 2016. godinu, održana je pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade. Ovo prestižno priznanje dodeljuje Udruženje univerzitetskih nastavnika i naučnika Vojvodine u Novom Sadu.

Kriterijumi na osnovu kojih se stiče pravo na nominaciju i učešće na konkursu za dodelu ovog značajnog priznanja su zapravo rezultati obrazovno-pedagoškog rada, usavršavanju i osavremenjivanju nastavnih programa, doprinos ostvaren na drugim fakultetima u zemlji i inostranstvu, rezultati naučno-istraživačkog rada, u inovativnosti, kao i ostvarena priznanja za pedagoški i naučni rad.

Nagrađenima i prisutnima se ovom prilikom obratio potpredsednik Pokrajinske vlade, Ivan Đoković rečima da ova nagrada u sebi sadrži dve komponente, tačnije nagrada je materijalizacija životnog dela ljudi koji su svojim obrazovno-pedagoškim radom, svojim naučnim dostignućima i inovativnošću dali primer drugima zbog čega su izabrani i stavljeni na pijedestal. Druga poruka priznanja je da nauka i znanje, inventivnost i inovativnost jesu i dalje vodeća društvena vrednost.

,,U Vaša priznanja je utkano pregalaštva, izazova, znanja, neprospavanih noći, ljudske i profesionalne žrtve. Poruka koju ova nagrada šalje budućim generacijama glasi da je sistem vrednosti, koji u svom centru ima naučnu misao, ideju i inovativnost, nije prevaziđen i zaboravljen, već je on oslonac jednog novog vremena u kome živimo“, rekao je Đoković.

Pokrovitelj svečane akademije je Pokrajinski sekretarijat za nauku i naučnoistraživačku delatnost, te je pokrajinski sekretar, prof. dr Zoran Milošević, prilikom otvaranja istakao da kada neko iza sebe ima decenijski rad, stvara ne zato što ima posebnu potrebu individualno predstavi, već zato što je pobedio vreme, što ostaje večno mlad. ,,Vi, večito mladi, pobeđujete biologiju i pokazujete da stvarati, učiti jeste jedan trajni zadatak i na taj način pokazujete najmlađim izdancima naše naučne misli da ni jedno vreme nije loše za stvaranje. Kao svojevrstan kompas duhovne navigacije, Vi jeste ta snažna vaspitna poruka da stvarati jeste jedan čin koji nadilazi pojednica zahteva od svakoga od nas da iskaže poštovanje i veru da ni novac, ni status ne mogu nadmašiti osećaj samoprevazilaženja“, naglasio je prof. dr Milošević.

Ovogodišnji dobitnici nagrada za životno delo su dr Ilija Kovačević, redovni profesor Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu iz oblasti tehničko-tehnoloških nauka, dr Branislav Dobanovački, redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu iz oblasti umetnosti, potom akademik dr Stevan Pilipović, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu iz oblasti prirodno-matematičkih nauka, dr Radovan Cvijanović, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Novom Sadu iz oblasti medicinskih nauka i dr Srboljub Denčić, naučni savetnik Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz oblasti biotehničkih nauka.

Nagrade su uručili pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević, i predsednica Upravnog odbora Udruženja univerzitetskih nastavnika i naučnika Vojvodine, prof. dr Marijana Ačanski.

Svečanost je uveličalo i prisustvo eminentnih ličnosti poput rektora Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Dušana Nikolića, predstavnika Matice Srpske, novosadskog ogranka SANU i drugih predstavnika akademske i naučne zajednice.