Miroslav Vasin posetio Generalni konzulat Crne Gore u Sremskim Karlovcima

Sremski Karlovci, 15. oktobar 2015. – Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, posetio je danas Generalni konzulat Crne Gore, koji je letos otpočeo sa radom u zgradi Magistrata u Sremskim Karlovcima, gde se sastao sa generalnim konzulom Miodragom Kankarašom. Pored potpredsednika Vasina, susretu su prisustvovali i Miodrag Jovović, zamenik pokrajinske sekretarke za sport i omladinu i predstavnici Nacionalnog saveta crnogorske nacionalne zajednice u AP Vojvodini. Potpredsednik Pokrajinske vlade je ovom prilikom istakao zadovoljstvo, što je danas u ime Pokrajinske vlade u zvaničnoj poseti crnogorskom konzulatu u Sremskim Karlovcima, a sve u cilju jačanja saradnje između crnogorskih i vojvođanskih institucija, u okviru ukupne saradnje država Srbije i Crne Gore.

„Sigurno je da je osnivanje Nacionalnog saveta crnogorske nacionalne zajednice nešto što je veoma dobro i što je bio cilj Pokrajinske vlade. Delovanje Saveta će sigurno doprineti boljem položaju crnogorske nacionalne zajednice ovde u Srbiji, ali i unapređivanju kulturnih i drugih vidova postojeće saradnje među našim narodima. Sigurno je da će Pokrajinska vlada dati pun doprinos funkcionisanju ove institucije, kao i ukupnoj razmeni privrednih i kulturnih dobara između opština na teritoriji AP Vojvodine i opština u Crnoj Gori. A u okviru ukupne privredne saradnje Srbije i Crne Gore trudićemo se da uloga Vojvodine bude što značajnija“, naglasio je potpredsednik Vasin i naveo da je otvaranje crnogorskog konzulata u Sremskim Karlovcima, odnosno Vojvodini veoma značajno i izrazio uverenje da će upravo iz tog razloga, rezultati naše ukupne saradnje sa Crnom Gorom ostvariti značajan uspeh.


Potpredsednik Vasin je ovom prilikom uputio zvaničan poziv generalnom konzulu Crne Gore Kankarašu da poseti Pokrajinsku vladu.


Otvoreni konzulat u zgradi Magistrata je drugi crnogorski konzulat u našoj zemlji, pored odeljenja koje radi pri ambasadi u Beogradu. Funkcionisaće kao stalna misija Crne Gore, gde se, kako je rekao generalni konzul Miodragom Kankarašom zastupaju, štite i promovišu interesi i pruža konzularna zaštita državljanima te republike.

,,Crna Gora je osetila potrebu da na jedan kvalitetniji način vodi računa o svojoj dijaspori, a najbrojnija crnogorska populacija koja se iselila je upravo ovde. Stoga je bilo prirodno da Crna Gora otvori ovaj Konzulat u Republici Srbiji. Isto tako, važno je da vodimo računa i o nečemu što se zove ekonomska diplomatija. Zadatak nam je povezivanje dve privrede, pogotovo u oblasti turizma. Crna Gora je bila i zemlja partner na Novosadskom sajmu, gde je pružila ruku partnerstva svakom građaninu Srbije i Vojvodine“, kazao je ovom prilikom Miodrag Kankaraš i naveo da je osnovni zadatak crnogorskog konzulata pored jačanja saradnje između Crne Gore i Srbije, odnosno Vojvodine, čuvanje mostova saradnje pripadnika crnogorske nacionalne zajednice sa svojom maticom.

U Konzulatu će moći da se uradi sve ono što je crnogorskim državljanima ovde potrebno, poput izvoda iz knjiga rođenih, venčanih ili umrlih i izvoda o državljanstvu.