Miroslav Vasin na obeležavanju godišnjice smrti čuvenog srpskog filozofa, istoričara i pisca Vase Stajića

 

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin položio je venac na spomenik čuvenog srpskog učenjaka Vase Stajića. Kraj spomenika u ulici Žarka Zrenjanina u Novom Sadu, okupili su se predstavnici Pokrajinske vlade, Vojvođanske politikološke asocijacije, kao i predstavnici drugih organizacija i građani koji su želeli da odaju poštu slavnom filozofu, istoričaru i piscu.


Vasa Stajić je za života dao velik doprinos razvoju srpske nauke i naučno-istraživačkog rada. Rođen 10. februara 1878. u Mokrinu, gimnaziju je pohađao u Kikindi, Sremskim Karlovcima i Senju. Propagirao je socijalističke ideje usled čega je izbačen iz Karlovačke gimnazije. Studirao je prava i filozofiju u Budimpešti, Parizu i Lajpcigu.

Zalagao se za socijalističke ideje i predvodio je Reformistički srpski nacionalni pokret mlade vojvođanske inteligencije, a 1922. pokreće list ,,Nova Vojvodina”, a bio je urednik i lista ,,Prosveta” i ,,Letopisa“. Vasa Stajić je napisao više od 20 knjiga, od kojih su mnoge ostavile značajan trag, poput ,,Novosadske biografije” i ,,Velikokikindski distrikt”, a autor je i preko 100 naučno-stručnih rasprava. Posle drugog svetskog rata izabran je za doživotnog predsednika Matice srpske.