Miroslav Vasin na obeležavanju Dana Vojvodine u Celju

Novi Sad, 11. septembar 2015. – U okviru Međunarodnog sajma privrede u Celju, na štandu Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, danas je održan tradicionalni Dan Vojvodine. Na konferenciji za štampu potpredsednika Pokrajinske vlade i pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslava Vasina, učešće su uzeli i ministar privrede u Vladi Republike Slovenije Zdravko Počivalšek i predsednik Privredne komore Vojvodine Ratko Filipović.

Kao i prethodnih godina, završnica dana Vojvodine biće upriličena u vidu Vojvođanske večeri, na kojoj će prisustvovati brojni privrednici i predstavnici institucija i organizacija iz Slovenije. U mestu Laško biće predstavljena i turistička ponuda Vojvodine, sa posebnim osvrtom na projekat „Bogatstvo različitosti“, koji Sekretarijat realizuje u saradnji sa turističkim klasterom ,,Istar 021“ iz Novog Sada.

Prilikom predstavljanja projekta, akcenat je stavljen na muzičku, folklornu i gastronomsku različitost Vojvodine, uz degustaciju najboljih vina sa naših prostora. Ovaj projekat ima za cilj da kroz razvoj obilazaka i tura multikulturalnih oblasti i mesta, regiju Podunavlje predstavi kao jedinstven turistički proizvod. Kulturno i prirodno bogatstvo kojim pokrajina raspolaže je i dalje nepoznanica za svetske turiste a njegova promocija doprinosi formiranju brenda celog područja. Projektom se obezbeđuju i uslovi za otvaranje novih radnih mesta u selima, stimulišu se mladi, seoske žene i ostali nezaposleni da ostanu u ruralnim područjima i doprinesu razvoju svojih opština, te na taj način pospeše plasman lokalnih proizvoda i podignu svest o neophodnosti očuvanja životne sredine.

Pored toga, svaka regionalna komora je ovom prilikom predstavila ponudu autohtonih kulinarskih specijaliteta svog regiona.

U sklopu ovogodišnjeg nastupa, po peti put je organizovan susret predsednika regionalnih privrednih komora sa područja Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Inicijatori održavanja ovog skupa su privredne komore Srbije i Vojvodine. Cilj susreta je proširenje i unapređenje kako privredne saradnje Srbije i Slovenije, tako i celog regiona, što će svakako rezultirati kvalitetnijim pomakom u saradnji i ostvarenju još intenzivnije saradnje u oblasti privrede u narednom periodu.

Susret je otvorio potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar Miroslav Vasin, u prisustvu ambasadora Republike Srbije u Ljubljani Aleksandra Radovanovića, poslanika Evropskog parlamenta Igora Šoltesa, predsednika Gospodarske zbornice Slovenije Marjana Mačkošeka, izvršne direktorice Celjskog sajma Brede Obrez Preskar, kao i predsednika regionalnih privrednih komora iz Srbije, Slovenije, Hrvatske i Republike Srpske.