Miroslav Vasin na obeležavanju 71 godine od oslobođenja Vrbasa od fašizma

Vrbas, 17. oktobar 2015. – Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, posetio je danas opštinu Vrbas, i položio venac na spomen obeležju na Trgu crvene armije povodom obeležavanja 71. godišnjice oslobođenja ove lokalne samouprave od fašizma u Drugom svetskom ratu.

Ovaj istorijski datum su u Vrbasu obeležili i šesti susreti udruženja i društava srpsko-ruskog prijateljstva Republike Srbije, u organizaciji opštine Vrbas i Udruženja ,,Rod“. Društvima iz Republike Srbije pridružila su se i društva iz Republike Srpske i Crne Gore.

,,Danas se u Vrbasu obeležava dan pobede ove opštine nad fašizmom, ali je ovo ujedno i dan rusko-srpskog prijateljstva, jer su upravo ovu pobedu zajedničkim snagama izvojevale Crvena armija i Jugoslovenska armija. Dragoceno je to što mnoga mesta u Vojvodini nastavljaju tradiciju obeležavanja dana oslobođenja, jer se na sme prepustiti zaboravu činjenica da je tada pobeđen fašizam. Ne treba zaboraviti ni to da je fašizam sistem vrednosti, te se i danas često javljaju pojave koje na njega podsećaju. Stoga je obeležavanje dana oslobođenja veoma dragoceno, kao i odavanje pošte i zahvalnosti borcima koji su svoje živote dali za slobodu“, rekao je potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin.

U okviru održavanja šestih susreta udruženja i društava srpsko-ruskog prijateljstva Republike Srbije, na Trgu crvene armije u Vrbasu, polaganjem venaca na spomen obeležju palim ruskim borcima, obeležen je dan oslobođenja ove opštine. Crvenoarmejci, Aleksandar Tesa i Aleksej Feodorovič Širšikov, položili su svoje živote na jugoslovenskom tlu. Opština Vrbas je i ove godine pružila svesrdnu podršku ovim susretima i obeležavanju značajnog istorijskog datuma, te dala doprinos umrežavanju društava koja neguju viševekovno prijateljstvo ovih naroda.

,,Narodi Jugoslavije, a posebno srpski narod, je poput Rusa, podneo velike žrtve u borbi protiv fašizma. Istorijska sudbina nas je u toj borbi često spajala. Danas smo svedoci pokušaja prekrajanja istorije i izvrtanja činjenica, ali nije moguće umanjiti doprinos Crvene armije u pobedi nad nacizmom. U izvesnim zemljama u Evropi se spomenici palim Crvenoarmejcima skrnave i uklanjaju, ali sa ponosom možemo istaći da to nije slučaj danas u Srbiji“, istakao je zamenik predsednika Udruženja ,,Rod“, istoričar Blagoje Eraković.

Nakon polaganja venaca, u velikoj sali Skupštine opštine Vrbas, prisutnima su se obratili predstavnici ambasada Ruske Federacije i Belorusije, kao i predsednik opštine Vrbas, u prisustvu mnogobrojnih gostiju, poštovalaca ovih susreta i meštana Vrbasa.

U Drugom svetskom ratu stradalo je preko 25 miliona stanovnika Sovjetskog Saveza, od toga čak 9 miliona pripadnika Crvene armije – crvenoarmejci, među kojima su i oslobodioci Vrbasa 1944. godine. Susreti na kojima se obeležava i važan istorijski datum za opštinu Vrbas, prilika su za unapređenje saradnje društava, kao i produbljivanje poslovnih, kulturnih, prosvetnih i sportskih veza sa predstavnicima Ruske Federacije u Republici Srbiji, a posredno i sa Rusijom, njenim institucijama, organizacijama i građanima.