Ђоковић на отварању јубиларног V ,,МЕКСТ 2018“ поручио младим стручњацима: Ваша будућност је у току!

 

Нови Сад, 24. новембар 2018. – На јучерашњем свечаном отварању јубиларне пете Међународне конференције студената туризма и хотелијерства ,,МЕКСТ 2018“ у Мастер центру Новосадског сајма, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, обраћајући се младим стручњацима на којима јесте фокус конференције, истакао је да је њихова будућност већ почела.

Потпредседник Ђоковић је навео да су на овој конференцији размењена, поред кључних тема из домена туризма, и вредна искуства, али и креиране трајне везе међу будућим носиоцима ове области, носиоцима академске и привредне мисли и доносиоцима одлука.

,,Туристички производ данашњице се односи на регион и није више сведен на конкретну туристичку дестинацију, већ на шире подручје. Управо би континуитет ових остварених контаката требало да обезбеди формирање будућих великих туристичких производа који ће допринети јачању економских и културних веза у региону. Ова конференција, поред свог туристичког домета покрива и друге друштвене вредности које ће омогућити да се развијамо“, рекао је Ђоковић.

Ђоковић је, обраћајући се будућим стручњацима из области туризма, упутио поруку, коју је и сам научио у студентсдким данима, да приграбе све што им се од знања, вештина и могућности нуди, а да све оно што им и није увек на дохват руке ,,отму“, зарад сопствене будућности. Он истиче да не постоји на овим просторима тренутно дипломата који би могао на једном месту, под ,,истим кровом“ да окупи 1.000 младих, бунтовних, будућих стручњака жељних знања, као што је то учинила ова значајна конференција посвећена управо њима.

МЕКСТ је до сада је окупио више хиљада учесника из чак 15 европских земаља, са полазном тачком да је овакав вид јавних предавања најбољи начин да се велики број учесника истовремено упозна са трендовима у области туризма, хотелијерства и маркетинга.

Сама конференција је већ пету годину за редом конципирана да омогући младим учесницима стицање нових сазнања од реномираних стручњака из области туризма, хотелијерства и маркетинга за младе лидере, те да се у размени искустава, повезују и друже и заједнички изнађу нове моделе пословног удруживања.

Настала из идеје да се промовише омладински туризам наше земље и подстакне мобилност младих у региону, ове године, у складу са светским трендовима, али и као одговор потребама тржишта, уврштен је нови аспект развоја туризма – запошљавање младих, и то кроз концепт под називом Career Fair. Својим холистичким приступом и мултидисциплинарним начином размишљања, овај нови концепт је посвећен ресурсима за   развој туризма, као глобалном, мултидимензионалном, друштвеном феномену.

Учесници отварања били су члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић, директор Туристичке организације Града Новог Сада, Бранислав Кнежевић, директор Департмана за географију, туризам и хотелијерство на Природно-математичком факултету Универзитета у Новом Саду проф. др Лазар Лазић и Немања Димић испред Удружења ,,Фортунс”, организатора конференције.