Manifestacija ,,Zalazak u svitanje”: Novo Miloševo u znaku Duška Popova i Ranka Žeravice

 

Novo Miloševo, 8. septembar 2018. – Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, boravio je danas u poseti Opštini Novo Miloševo i tom prilikom posetio Muzej ,,Žeravica” u kome se održava peti godišnji vremeplov pod nazivom ,,Zalazak u svitanje”.

Đoković je istakao da je današnji događaj podsetnik da Vojvodina i Srbija imaju neke velike ljude internacionalnog formata koje smo, možda, pomalo nepravedno, i zaboravili.

,,Ovde, na svega stotinak metara prostora, ova opština i ova mesna zajednica je iznedrila dva velika čoveka: Duška Popova i Ranka Žeravicu. Svedoci smo da, pored ovako bogatog muzeja koji svojim eksponatima priziva i konkurentnošću nadmašuje neke svetske izložbe ovog tipa i svetske muzeje, imamo i Ranka Žeravicu kao velikog košarkaškog stručnjaka poznatog i prepoznatog u celom svetu, ali, i Duška Popova koji je odlučio tok Drugog svetskog rata. I jednako poštovanja kako prema njima i njihovim delima i njihovom liku treba da imamo i prema njihovim potomcima i ljudima koji, upravo ovde, ovo čuvaju, koji su ovo konzervirali, sačuvali od zaborava, koji evociraju uspomenu na te velike ljude, ali, istovremeno, stvaraju jednu priču koja treba da bude lajt motiv budućim generacijama kako treba da grade svoju ličnost i kako treba da pronosimo slavu i kvalitet i ove zemlje, ali i Vojvodine, ka svetu i da nastavimo ovo trajno i nezaboravljeno delo ljudi koje ovde danas poštujemo”, rekao je Đoković.     

Posetioci su danas imali priliku da se upoznaju sa nekadašnjem načinu vršidbe žita i da uživaju u jedinstvenoj izložbi poljoprivrednih mašina. Otvoren muzej je takođe posvećen dvostrukom tajnom agentu, Dušku Popovu, ali i Ranku Žeravici, jugoslovenskom i srpskom košarkaškom velikanu.