Сусрет потпредседника Ивана Ђоковића са представницима шведске конфедерације синдиката – Landsorganisationen i Sverige (LO)

 

Нови Сад, 24. септембар 2019. – Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, разговарао је данас са представницима шведске конфедерације синдиката – Landsorganisationen i Sverige (LO), а поводом њихове радне посете АП Војводини, где са Савезом самосталних синдиката Војводине спроводе значајан пројекат у области безбедности и заштите на раду, те остваривања права и слобода радника.

Председник Савеза самосталних синдиката Војводине, Горан Милић, навео је да његов синдикат у сарадњи са Синдикатом ,,ЛО“, из Гетеборга, који представља национални синдикални центар, спроводећи значајне пројекте, уједно јача и унапређује постојећу међународну сарадњу са социјалним партнерима из Шведске.

Потпредседник Ђоковић је истакао велик напредак који је остварен у оквиру рада Покрајинског социјално-економског савета ПСЕС, чији је члан, за који тврди да спроводи и иницира идеје блиске свим социјалним партнерима који учествују у његовом раду, те да је започета нова ера која не подразумева само преговарање, већ и креирање заједничких програма.

,,Развијамо локалне социјално-економске савете пружајући им, као ресорни секретаријат, финансијску подршку путем јавних позива, мера подршке, док ће сами синдикати и у наредном периоду наставити да спроводе започете идеје и ставове. У Војводини је тренутно девет таквих савета, али се у наредном периоду, предвиђа још седам, што је значајно достигнуће у кратком временском року“, рекао је Ђоковић.

Он је подсетио присутне на исход заједниче седнице Социјално-економског савета Републике Србије и Покрајинског социјално-економског савета, крајем протекле године, одржаној на иницијативу ПСЕС-а при чему је постигнут договор да се једном годишње одржава седница два савета, те да на сваку седницу републичког СЕС-а, буде позван представник и ПСЕС-а.  Захваљујући овој иницијативи ПСЕС-а, основано је републичко радно тело чији чланови постављају стратегију, дају предлоге и мере које би требало спроводити зарад спречавања економских миграција.

Представници шведског кровног синдиката су са домаћинима разменили информације о актуелном стању у привреди две земље, унапређењу социјалног дијалога, перспективи регионалног и локалног развоја, као и о појединостима евроинтеграција и могућностима коришћења претприступних фондова.

Шведска конфедерација синдиката – Landsorganisationen i Sverige (LO),кровна је организација која окупља чак четрнаест шведских синдиката који организују углавном раднике ,,плавих огрлица”. Конфедерација која окупља око 1,5 милиона запослених, основана је 1898. године и плод је иницијативе Скандинавског конгреса рада и Шведске социјалдемократске партије, коју су готово у целости сачињавали синдикати.Својим програмима, ,,ЛО“ се бори за оне који остварују мале приходе, посебно оне који живе у руралним подручјима, где су евидентније социјалне последице економске и климатске транзиције.