Kupovinom kuća mladim bračnim parovima, Pokrajina podstiče oživljavanje vojvođanskog sela

Đurđin/Subotica, 29. septembar 2015. – Porodica Zdenka i Jasne Dulić iz Đurđina kod Subotice jedna je od 42 porodice koja je na konkursu Pokrajinske vlade dobila bespovratna sredstva za kupovinu kuće. Oni imaju četvoro dece: najstarije ima šest i najmlađe godinu dana i pre toga živeli su u istom selu kao podstanari. Smatraju da je decu lakše odgajati na selu. Neposredni povod posete potpredsednika Pokrajinske vlade i pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslava Vasina i direktorke pokrajinskog Zavoda za ravnopravnost polova Vesne Šijački je useljenje porodice Dulić u novi dom, ali i upravo zatvoren ponovljeni ciklus konkursa za dodelu bespovratnih sredstava bračnim parovima na teritoriji AP Vojvodine za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom.


Zbog velikog interesovanja mladih bračnih parova za kupovinu kuće na selu, za drugi ciklus ovog konkursa u budžetu Pokrajine planiran je veći iznos namenjen podmlađivanju i oživljavanje vojvođanskih sela. Na njega se prijavilo čak 277 bračnih i vanbračnih parova.

„Obilaskom porodice Dulić želeli smo da objavimo da je upravo zatvoren još jedan konkurs za koji je Pokrajinska vlada izdvojila 68 miliona dinara i koji će, takođe, usrećiti novih 70 porodica širom Vojvodine, koje će dobiti priliku da kupovinom kuće dođu ili ostanu da žive na selu. Na taj način želimo da oživimo vojvođansko selo, da damo naš doprinos revitalizaciji sela i da na delu pokažemo da svako treba, shodno svojim mogućnostima, da učini nešto da ova naša prelepa vojvođanska sela, gde je velik broj napuštenih kuća – ožive“, izjavio je Miroslav Vasin i dodao da će, nakon obilaska svih prijavljenih do kraja godine, u januaru 2016. biti doneta odluka i uplaćen novac za kuće.

„Veliko interesovanje, kao i sreća porodica koje su već dobile kuće, uverava nas da smo na dobrom putu i da ova akcija nikada neće biti zaustavljena“, poručio je potpredsednik Pokrajinske vlade.


Od ukupnog broja prijavljenih, najviše ima parova sa dvoje dece – 89, zatim sa jednim detetom – 81 par, bez dece su 65 para, dok su sa troje i više dece – 43 para. Najveći broj učesnika ima srednje obrazovanje – 316, sledi 96 učesnika sa osnovnim obrazovanjem, zatim 74 učesnika bez obrazovanja i 66 učesnika sa višim i visokim obrazovanjem. Najveći broj prijava stigao je iz sledećih gradova i opština: Bačke Palanke – 25, Novog Sada – 22, Subotice – 20, Sombora – 19 i Zrenjanina – 17. Iz opština: Novi Kneževac, Opovo, Pećinci, Sremski Karlovci i Stara Pazova nije poslata nijedna prijava. Prema migracionoj statistici, ukupno 105 parova ima želju da migrira na selo, dok 171 par ima želju da ostane da živi na selu. Po rodnoj strukturi zaposlenosti, broj muškaraca koji su zaposleni je 200, a nezaposlenih je 74, kod žena broj zaposlenih je 139, dok je 137 nezaposleno.

Sa teritorije grada Subotice stilo je čak 20 prijava: grad Subotica – 7, Čantavir – 3, Bajmok – 3, Palić – 1, Đurđin – 1, Gornji Tavankut – 1, Mala Bosna – 1, Bikovo – 1, Bačko Dušanovo – 1 i Donji Tavankut – 1.