Konkursi Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam predstavljeni privrednicima u Privrednoj komori Vojvodine

Novi Sad, 9. mart 2021. – Tematski skup pod nazivom „Predstavljanje konkursa Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam“ koji je posvećen predstavljanju podsticajnih sredstava koje je Sekretarijat objavio u martu mesecu ove godine, a i konkursima koji će tek biti objavljeni u prvoj polovini godine, održan je danas u velikoj sali Privredne komore Vojvodine.

Na skupu je istaknuto da Sekretarijat dodeljuje bespovratna sredstava radi jačanja konkurentnosti privrednih subjekata i povećanja ukupnog privrednog rasta i razvoja preduzetništva u AP Vojvodini putem olakšavanja započinjanja novih proizvodnih ciklusa i stimulisanja stvaranja nove dodatne materijalne vrednosti namenjene tržištu, sa ciljem povećanja ukupnog privrednog rasta i razvoja preduzetništva ulaganjem u sredstva za rad i proizvodnju.

Svi zainteresovani privrednici i korisnici su čitavu konferenciju mogli da prate putem linka ka Jutjub kanalu Komore, a gde će ista biti dostupna i za naknadno gledanje i to putem https://youtu.be/rPtYRNfZ3Dc.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, je istakao da je cilj današnjeg skupa započinjanje prakse predstavljanja konkursa Sekretarijata, a po njihovoj objavi, u Privrednoj komori Vojvodine, jer je stava da je to najbolje mesto za okupljanje privrednika.

,,Današnje predstavljanje konkursa u Komori ima za cilj da zajedno sa merama Vlade republike Srbije sačuvamo što je moguće više radnih mesta. Jedan od najvažnijih uslova za učešće na našim konkursima jeste da od 1. marta kada su raspisani, pa u narednih šest meseci, privrednici koji budu dobitnici sredstava ne mogu da smanjuju broj zaposlenih za više od 10 odsto. Svako dinar koji ulažemo u privredu i u turizam AP Vojvodine mora jasno da generiše nova zapošljavanja, ili da doprinese očuvanju radnih mesta, jer tome služe aktuelni konkursi, čija je ukupna vrednost 270 miliona dinara“, rekao je Ivanišević, istakavši da je upravo ta konstatacija i kriterijum prioritetni zadatak Sekretarijata.

On je dodao da će sekretarijat sa PKV-om sprovesti detaljnu analizu svih učesnika konkursa, jer će se na takav način doći do preciznih podataka gde je najveće interesovanje, koje su prepreke i poteškoće prilikom konkursimanja, kako bi se za naredni budžet isplanirala značajnija sredstva i program najefikasnijih ulaganja istih, a shodno interesovanju.

Predsednik Privredne komore Vojvodine, Boško Vučurević, je istakao da je Komora sa zadovoljstvom prihvatila da bude mesto gde će biti predstavljeni programi podrške privredi na pokrajinskom nivou. ,,Naša svakodnevna saradnja sa Pokrajinskom vladom kao i komunikacija sa privrednicima, u ovim teškim vremenima, opredeljuje nas da učestvujemo i pomognemo u promociji konkursnih linija koje će pomoći, u ovom slučaju – privredi i turizmu“, rekao je Vučurević.

Konkurse Sekretarijata koji su objavljeni 1. marta i koji su u jeku, njihov značaj za privredne subjekte i preduzetnike i sve njihove pojedinosti, predstavili su  v.d. pomoćnika pokrajinskog sekretara za oblast privrede, Marijana Četojević, i v.d. pomoćnika pokrajinskog sekretara za oblast turizma, Milan Jarić.

Javnim konkursom za nabavku repromaterijala, po principu refundacije, sredstva u ukupnom iznosu od 118 miliona dinara se dodeljuju za subvencionisanje troškova repromaterijala koji je kupljen, isporučen i isplaćen, kumulativno, u celosti, u periodu od 16. marta 2020. godine do dana objavljivanja Javnog konkursa, pri čemu učesnik može podneti samo jednu prijavu za refundaciju troškova za nabavku maksimalno pet različitih repromaterijala i to od najviše pet različitih dobavljača, odnosno prodavaca. Sredstva se odobravaju do 80 odsto od kupovne vrednosti bez PDV-a i bez zavisnih troškova nabavke.

Konkursom za subvencionisanje troškova nabavke mašina, opreme, softvera ili za sticanje nematerijalne imovine, ukupnim sredstvima od 41 miliona dinara subvencionišu se osnovna sredstva koja su kupljena, isporučena i isplaćena u celosti u periodu od 16. marta 2020. godine do dana objavljivanja Javnog konkursa, kao i osnovna sredstva koja će biti kupljena, isporučena i isplaćena u celosti u roku od 60 dana od dana donošenja Odluke o dodeli bespovratnih sredstava. Iznos sredstava odobrava se do 80 odsto od kupovne vrednosti bez PDV i bez zavisnih troškova nabavke i drugih troškova, a prema vrsti osnovnog sredstva, što je istaknuto u tekstu konkursa.

Konkursom u oblasti turizma i to za podizanje nivoa kvaliteta i kapaciteta objekata turističke suprastrukture, ukupno 59 miliona za do 80 odsto prihvatljivih troškova, dodeljuje se privrednim subjektima sa ciljem unapređenja turističke ponude AP Vojvodine. To tačnije podrazumeva izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju i investiciono održavanje ugostiteljskih objekata u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, kao i izradu projektno tehničke dokumentacije. U domenu usluga ovo podrazumeva opremanje ugostiteljskih objekata dodatnim sadržajima.

Naposletku, konkursom za nabavku mašina, opreme i uvođenje tehnoloških inovacija u promociji i poslovanju ugostiteljskih objekata, sa ukupnim sredstvima u iznosu od 52 miliona dinara, Sekretarijat nastoji da podrži unapređenje turističke delatnosti, a po principu refundacije, nakon zaključenja ugovora, realizacije projekta i podnošenja izveštaja ili, pak, pre realizacije projekta uz dostavljanje instrumenta obezbeđenja i urednog izvršavanja obaveza za odobren iznos.