,,Iz Banata, s ljubavlju“: Turistička valorizacija baštine Dušana Popova

Putešestvije misterioznog poliglote, od dubrovačkog advokata do dvostrukog agenta britanske obaveštajne službe MI6 i Kraljevine Jugoslavije, preko Abvera, Dana D, Perl Harbora, Rio de Žaneira, Lisabona, te operacija Fortitjud, Overlord i Mida, i sudbonosnog poznanstva sa Ijanom Flemingom, vodilo je trnovitim, ali i putem zvezda.

Poznatiji u svetu kao Tricikl, zaljubljenik u lepe žene i brze automobile, srpski agent 007, Dušan Popov, rodom iz Vojvodine, tačnije rođen u Titelu, dok je deo svog života proveo u Novom Miloševu, ostavio je neizbrisiv trag u istoriji Drugog svetskog rata kao jedan od najuspešnijih dvostrukih agenata 20. veka, sa učešćem u ključnim operacijama koje su nepobitno menjale tok tadašnje istorije.

Dušanov sin, Marko Popov, čovek koji neprestano održava i uzdigže lik i delo svoga oca, njegov značaj i doprinos antifašističkoj borbi, prevashodno kroz razbijanje i pomeranje fokusa agenata nemačkog Abvera, spoljno informaciono i kontraobaveštajnog odeljenja Vrhovne komande oružanih snaga nacističke Nemačke, i danas pretražuje i analizira dostupnu mu dokumentaciju.

Pored toga, sin srpskog Bonda, koji živi u Londonu, sa članovima porodice Popov u Srbiji, ali i u dijaspori, čuva i obnavlja bogato kulturno-istorijsko nasleđe velikana svoje porodice, poput porodične kuće Popova u Novom Miloševu, uz podršku lokalne samouprave. Ta kuća je danas Muzej ,,Žeravica“, jedinstvena zbirka traktora, parnih i poljoprivrednih mašina, zanatskih radionica, opreme i pokućstva.

U okviru Muzeja „Žeravica”, nalazi se i etnološki objekat, seoska kuća, Dušanova dedovina, autentičkog izgleda, koja je nastala krajem 19. veka, u kojoj je predviđena postavka posvećena porodici Popov, a posebno Dušanu, kao značajnoj istorijskoj ličnosti, heroju svoga vremena. Postavka bi sadržala lične stvari, izvode iz tajne dokumentacije, obaveštajne rekvizite, koji su dostupni porodici kao deo nasleđa, video zapise i fotografije, istorijat porodice, ali i repliku tekstilne robne kuće iz 1911. godine, s obzirom da su Popovi bogata porodica srpskih trgovaca, počev od Dušanovog dede Omera i oca Milorada, poreklom iz Dragutinova, današnjeg Novog Miloševa. Posetiocima će posebno biti zanimljiva suvenirnica, kao i deo postavke posvećen filmovima i romanima o Džejmsu Bondu.

Prilikom susreta sa potpredsednikom Pokrajinske vlade i pokrajinskim sekretarom za privredu i turizam, Ivanom Đokovićem, koji je prepoznao značaj činjenice da je Džejms Bond poreklom iz Vojvodine, te da je neophodno njegovu baštinu sačuvati od zuba vremena i predstaviti je domaćoj i svetskoj javnosti, time je turistički valorizovati. Marko Popov naglašava da je sam mit o omiljenom svetskom tajnom agentu, doneo njegovom ocu besmrtnost u pravom smislu reči.

Prilikom susreta sa predstavnicima ove ugledne srpske porodice i predsednikom opštine Novi Bečej, Sašom Maksimovićem, potpredsednik Đoković je istakao da bi Sekretarijat putem konkursa iz oblasti turizma, namenjenih lokalnim samoupravama za adaptaciju objekata od posebnog značaja i kulturno-istorijskog nasleđa u 2018. godini, finansijski podržao rekonstrukciju i opremanje turističke infrastrukture ovog porodičnog zdanja. Đoković je dodao da će pružiti podršku i prilikom prikupljanja istorijske građe koja dokumentuje život Duška Popova.

Srpski Džejms Bond, poreklom iz Banata, ovekovečen u romanima Ijana Fleminga, uz pomoć prijatelja Johana Jebsena, postaje dvostruki agent odmah po izbijanju Drugog svetskog rata, u jeku regrutacije tajnih agenata širom Evrope, od strane Nemačke i Ujedinjenog Kraljevstva. Pružajući lažne podatke Abveru o snazi i moralu britanske vojske, radeći zapravo za britansku ambasadu u Beogradu, tačnije štabu MI6 pod velom službe za izdavanje pasoša, bio je i deo fiktivnog preduzeća za trgovinu Jugoslavije sa Ujedinjenim Kraljevstvom, osnovanog od strane Abvera čije je poverenje stekao.

Boraveći u Londonu na zadacima, prividno je širio je za Abver mrežu nemačkih agenata, praveći višestruko veću mrežu agenata u Kraljevini Jugoslaviji.

Sudbonosne korelacije Dušana Popova sa Flemingom u Lisabonu, tadašnjem centru međunarodne špijunaže na teritoriji neutralne Portugalije,  učinile su njegov paravan u vidu raznovrsnih poslovnih aktivnosti vidljivim za ovog britanskog pisca i novinara. Majstor prerušavanja i kriptografije, Dušan Popov je do kraja rata ostao neuhvativ i ,,nepročitan“ čovek iz senke ključnih antifašističkih operacija.

Svaki od ukupno četrnaest naslova Ijana Fleminga, između redova, do najsitnijih detalja iznose način rada i ličnost Duška Popova kroz pero i oko autora, a ,,Živi i pusti druge da umru“, ,,Operacija Svemir“, ,,Iz Rusije s ljubavlju“, ,,Goldfinger“, ,,U službi njenog Veličanstva“, samo su delić umetničkog opusa.

Podrška prilikom obnove porodične kuće koja bi svoj neiscrpan sadržaj darivala javnosti, svojevsrtan je doprinos Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam političkoj, antifašističkoj, kulturnoj, istorijskoj i turističkoj baštini, koja je samo fizički u banatskom mestu, ali je uticaj onih koji su to baštinili dalekosežan.