Ivan Đoković: Zemljani bajk park u Bukovcu idealno mesto za ljubitelje avanturističkog i ekstremnog biciklizma

 

Novi Sad, 31. mart 2017.Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, posetio je Bukovac gde se nalazi jedan od prvih zemljanih ,,dirt“ biciklističkih parkova u Srbiji, koji je namenjen ljubiteljima avanturističkog i ekstremnog biciklizma. Idejni tvorci ovog zemljanog ,,raja“ za bicikliste, svoja iskustva iz regiona, kao i iz pojedinih regija Severnoameričkog kontinenta, pretočili su u projekat koji ne prestaje da se unapređuje i razvija. Učesnik obilaska bio je i pomoćnik pokrajinskog sekretara za oblast turizma, mr Sergej Tamaš.

Po rečima upravljača Bukovačkog bajk parka, Bukovac godišnje poseti preko 2.000 zaljubljenika u vožnju biciklima i ,,mauntinbordovima“ po zemljanim stazama, skokovima i preko zemljanih prepreka. Pored navedenih, ovaj biciklistički park organizovano posećuju i ljubitelji alternativnih sportova.

Sam poligon je odličnog dizajna i sadrži ,,pamptrek“ stazu, zatim manje prepreke za početnike, ,,tejbl top lajn“ srednje veličine za one veštije, prepreke za izvođenje i uvežbavanje trikova i naposletku takmičarsku stazu na kojoj prepreke u toku vožnje postaju sve kompleksnije.

Biciklizam kao sportsko – turistička disciplina, u mnogome može uticati na svet javnosti o samom značaju bicikla, kako u rekreativne svrhe, tako i u pogledu zaštite životne sredine, pri čemu cikloturista ima angažovaniji pregled i doživljaj okruženja u kom se nalazi i kroz koji prolazi, pri čemu i sam postaje deo bogatih vojvođanskih predela.  

Nakon Bukovca, potpredsednik Đoković je posetio mesto Skorenovac u Opštini Kovin, poznato po organizovanom ruranom turizmu, čiji kapaciteti godišnje zabeleže u proseku 5.000 noćenja domaćih i stranih turista. Turističko preduzeće „Dani“ iz Skorenovca, kao i Udruženje domaćina u eko-ruralnom turizmu ,,Skorenovac“, sarađuje sa  turoperatorima iz Mađarske i regiona.

Sa svojom turističkom ponudom upotpunjenom turističkim proizvodima, Skorenovac se tradicionalno predstavlja na međunarodnom sajmu turizma u Budimpešti, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, šireći mrežu partnera, plasirajući bogatstvo svoje ponude koja podrazumeva i hranu i rukotvorine.