Ivan Đoković: Višestruki potencijali u okviru saradnje sa kineskom pokrajinom Đangsu i njenim privrednim centrom Nantong

Novi Sad, 7. decembar 2017. – Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, sastao se danas sa predstavnicima privredno-političke delegacije iz grada Nantong, Pokrajina Đangsu, NR Kina. Susretu su prisustvovali i predstavnici kineskih privrednika u Republici Srbiji i AP Vojvodini, kao i predstavnici Asocijacije kineskih privrednika Srbije i Vojvodine i Federacije kineskih prekomorskih povratnika.

potpredsednik Ivan Đoković i Ma Ksijao Ping

Đoković je sa članovima delegacije na čelu sa potpredsednikom Kineske političke konsultativne narodne konferencije komiteta grada Nantong, Ma Ksiao Ping (Ma Xiao Ping), razmatrao mogućnosti buduće saradnje pokrajina Đangsu i AP Vojvodina, promovišući prijateljske odnose, ekonomsku i trgovinsku saradnju, kao i aktivnu realizaciju zajedničke inicijative u oblasti privrede, nauke i tehnologije, kulture, sporta, zdravstva, obrazovanja, ljudskih resursa i drugih oblasti od zajedničkog interesa. Ksiao Ping je takođe iskazao spremnost da pruži podršku kako bi se proširila saradnja dve pokrajine, počevši od gradskog nivoa, sve do pokrajinskog. 

,,Tri najrazvijenije i ekonomski najjače pokrajine u NR kini su Guangdong, Džeđang i Đangsu. Vojvodina je već uspostavila bratske odnose sa pokrajinom Guangdong, u toku je proces bratimljenja sa drugom po snazi pokrajinom, Džeđang, a trenutno uspostavljamo saradnju i prijateljske odnose i sa gradom Nantong. Ovaj grad je na našu inicijativu doneo odluku da se pobratimi sa Rumom i gradskom opštinom Zvezdara. Prva stanica delegacije iz nantonga jeste Vojvodina, odnosno Novi Sad, zatim Beograd“, rekao je Đoković i dodao da očekuje znatno unapređenje privrednih i drugih odnosa sa ove tri navedene pokrajine, sa akcentom upravo na Đangsu koja pokazuje znatno brži trend rasta BDP-a u NR Kini u odnosu na druge pokrajine.

,,Ovakav vid saradnje se u mnogome odražava na turizam i investicije, i sam kurs politike saradnje Vojvodine sa Kinom je na pravom putu, stoga očekujemo rezultate već naredne godine. Vojvodina nije samo tržište naslonjeno na tržište EU i u srcu je Evrope, već ima razvijene slobodne industrijske i carinske zone, kao i ugovor sa Ruskom Federacijom kojim se robe iz Vojvodine i Srbije ovde proizvedene izvoze na rusko tržište bez carina i poreza. U grupi smo zemalja 16 plus 1, a za inostrane investitore predviđamo i subvencije u vidu novčanih stimulacija, te se kao ishod može očekivati da investitori iz grada Nantong dobiju investicione lokacije, te da bez taksi i carina izvoze na tržšte Rusije, kao i u zemlje centralne i istočne Evrope“, dodao je Đoković.

On je ovom prilikom istakao da je ukidanje viznog režima veliki pomak u saradnji dve pokrajine, posebno sa aspekta turizma, s tim što turistička infrastruktura u Vojvodini, posebno u pogledu hotelijerstva nije dovoljno razvijena, postoji veliki prostor za kineske investicije u ovom domenu, kao i u domenu kapaciteta, koji je mali za potrebe turiste sa udaljenih tržišta, poput Kine.

Istaknut je i značaj bratimljenja grada Nantong sa Opštinom Ruma, uzimajući u obzir da je fabrika memorijske pene sa sedištem u Rumi, izgrađena kao plod značajne investicije kinesko-danske kompanije ,,Everrest production“, pri čemu kineski partner potiče iz grada Nantong, čija je prva investicija u Srbiji upravo u Rumi 2015. godine.

Susretu su prisustvovali i predstavnici kineskih privrednika u Republici Srbiji i AP Vojvodini, kao i predstavnici Asocijacije kineskih privrednika Srbije i Vojvodine i Federacije kineskih prekomorskih povratnika.