Ivan Đoković u radnoj poseti Opštini Ada: Geotermalna bušotina kao magnet za investitore

Ada, 13. mart 2017. – Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, posetio je danas Opštinu Ada, gde je sa predsednikom Opštine, Zoltanom Bilickim, razgovarao o infrastrukturnim projektima i programima koje ova lokalna samouprava planira u 2017. godini, kao i o projektima koje trenutno sprovodi. Đoković i Bilicki su razgovarali i o podsticajnim merama i mogućnostima za unapređenje saradnje u predstojećem periodu. Susretu je prisustvovao i zamenik predsednika Opštine, Zoran Dragin.

Prilikom obilaska JPR ADICA, potpredsedniku Đokoviću su predstavljeni radovi na drugoj fazi bušenja termalnog bunara u okviru postojećeg kompleksa sportsko-rekreativnog centra ,,Adica“, a koji jeste deo planirane izgradnje velnes i spa centra.

Potpredsednik Ivan Đoković je naveo da je Opština Ada dokaz da je tačna tvrdnja da realizacija strateških pravaca u mnogome zavisi od nastupa lokalnih čelnika, te njihove saradnje sa višim nivoima vlasti.

,,Geotermalna bušotina može da privuče strane investitore u privatno – javna partnerstva, ali i da omogući lakši pristup lokalnoj samoupravi finansijskim tržištima. Pored privrednih, predstavljeni su i turistički potencijali, od kojih je pomenuti jedan od najznačajnijih, jer će njegova realizacija obezbediti gravitiranje domaćih turista ka Vojvodini i ka ovom delu Banata, kao i smanjenje spoljno-trgovinskog jaza. S druge strane, sva infrastruktura i trgovački kapaciteti vezani za ovu investiciju, nastojaće da dižu kvalitet same lokalne zajednice i ukupne reputacije severnog i srednjeg Banata, Vojvodine i Srbije kao turističkog proizvoda“, rekao je Đoković, dodavši da će Sekretarijat podržati Adu u infrastrukturnim projektima, kako bi njihova realizacija bila što uspešnija.


Đoković se ovom prilikom osvrnuo i na ljudski faktor u sprovođenju strateške politike na lokalnom nivou, podsetivši na podatak da su Bečej i Ada jedine jedinice lokalne samouprave koje su uspele da obezbede gotovu bušotinu, uz sve neophodne biohemijske i fizičke analize vode, pri čemu je čitav proces zavisio upravo od opštinskog rukovodstva. On je istakao da većina opština nije uspela izvrši predstavku svojih geotermalnih potencijala u vidu projektno-tehničke dokumentacije i pripremi projekat za komercijalno-bankarski sektor, državu ili stranog investitora, kako bi ušli u zajednički poduhvat.

Po rečima predsednika Opštine Zoltana Bilickog, Opština Ada ima dugogodišnju uspešnu saradnju sa Pokrajinskom vladom i Sekretarijatom, te da je današnji susret imao za cilj upoznavanje sa opštinskim programima i planovima u tekućoj godini, prevashodno u sferi turizma i lokalne privrede. Od najznačajnijih projekata Bilicki ističe da će iskorak u pogledu turističkih potencijala biti načinjen izgradnjom velnes centra, kao unapređenje sveobuhvatne infrastrukture u saradnji sa Sekretarijatom.

Današnju posetu Adi obeležio je i obilazak kompanija koje su uspešno konkurisale za sredstva u Sekretarijatu, te upotpunile svoje projekte, od velikog značaja kako za poslovanje samih kompanija, tako i za privredni ambijent lokalne zajednice i čitavog okruga. Kompanije ,,Adafert“ d.o.o. koja pripada sektoru građevinske industrije, i szr ,, GKG Oto Gradl“ iz oblasti zanatstva, su uspele da znatno unaprede svoje poslovanje namenskim sredstvima Sekretarijata, i socijalno odgovornim poslovanjem uticale na poboljšanje privrede, prevashodno na nivou mikroregije, što je značajno za zapošljavanje, mikro i malo preduzetništvo.