Ivan Đoković sa delegacijom Grada Sremska Mitrovica o unapređenju biciklističke infrastrukture

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, primio je predsednika Skupštine Grada Sremska Mitrovica, Tomislava Jankovića, i delegaciju iz Opštinske uprave i RRA Srem, sa kojima je razgovarao o potencijalima i unapređenju turističke infrastrukture u Sremu, prevashodno kroz započetu realizaciju projekta postavljanja biciklističke signalizacije i mobilijara na ruti Srem.

Na ovaj način se sinergijom pokrajinskih i lokalnih resornih institucija efikasnije umrežava biciklistička infrastruktura u ovoj oblasti, povezujući se sa dostupnim ruralnim kapacitetima.

,,Cilj pokrajinske administracije je da se sačini detaljan master plan turističke signalizacije u AP Vojvodini, koji bi uključivao i Euro Velo biciklističke rute i turističku signalizaciju. Master plan turističke signalizacije Republike Srbije sadrži samo opštu metodologiju, piktograme, znakove, dizajn, boje i način postavljanja. Ideja je da se sprovede projekat postavljanja turističke signalizacije na celoj teritoriji AP Vojvodine, koja bi bila identifikovana oslanjanjem na sopstveno istraživanje i mapiranje lokaliteta i ruta, zajedno sa biciklističkim Savezom, lokalnim samoupravama i njihovim turističkim organizacijama. Ukrštanjem podataka postavili bismo prioritete. Upravo je jedan od ključnih prioriteta Euro Velo, tačnije rute 6, 11 i 13 koje prolaze kroz Vojvodinu, a koji dovede oko 20.000 cikloturista godišnje na u proseku tri dana“, rekao je potpredsednik Đoković, istakavši da je cilj podizanje kvaliteta usluge koja se pruža ovim turistima, koji su po statistikama visoke platežne moći željni rekreacije i avanture, kao i produžetak njihovog boravka na teritoriji Pokrajine.

Projekat postavljanja biciklističke signalizacije u Sremu podržalo je Ministrastvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Pokrajinska vlada, a samo sprovođenje radova i njihovu blagovremenu realizaciju prati Regionalna razvojna agencija Srem, vodeći računa o zvaničnom početku turističke sezone u Nacionalnom parku „Fruška gora“.

Povezivanje rute Srem sa Srijemskom rutom (granični prelaz Šid – Tovarnik), laterale u Beočinu i Novom Sadu i veza sa međunarodnom rutom Euro Velo 6 do Banstola u opštini Inđija, omogućiće pristupačnost, bezbednost i samim tim veći priliv stranih cikloturista. Projekat je takođe podržan od strane Austrijske razvojne agencije ADA i Švajcarske agencije za razvoj SDC.