Ivan Đoković panelista SoŽe biznis kluba: firmama pronaći nova tržišta i podsticati nove poslovne poduhvate

U prostorijama Radionice za izradu predmeta od kože ,,Manual“, održana je panel diskusija pod nazivom ,,Mali biznis – podrška preduzetništvu i perspektive za razvoj“, u organizaciji ,,Societe Generale“ banke u Srbiji. Ovim panelom, ,,Societe Generale“ banka i dnevni list Blic, pružaju podršku i obeležavaju jubilej akcije ,,Blic preduzetnik“ u kojoj se svake godine bira najuspešniji domaći privrednik.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, sa učesnicima je razmatrao pitanja koja se tiču realizacije planova u oblasti privrede u Vojvodini, programa podrške namenjenih preduzetnicima i početnicima u biznisu, unapređenja industrijskih zona i njihove infrastrukture, kao i saradnje sa poslovnim inkubatorima.

Po njegovim rečima, današnja panel diskusija otvara prostor za donošenje zajedničkih zaključaka iz domena privrede i preduzetništva, da se sumiraju efekti i rezultati iz prethodne godine, izvrši uvid u predviđanja za tekuću, što će pokrajinskoj administraciji omogućiti da odredi dinamiku i opseg planiranih aktivnosti. ,,Planovi Sekretarijata kreću se u domenu kreativne industrije, mikro, malih i srednjih preduzeća, kapitalnih i tekućih subvencija, a akcenat je stavljen na oblast turizma. Zbog loše strukture industrije, usled nedovoljne orijentisanosti ka izvoznoj politici, te nedovoljne supstitucije naše industrije uvoznim proizvodima, naš prostor za manevrisanje i obezbeđivanje dodatnog privrednog rasta jesu upravo mala, mikro i srednja preduzeća“, istakao je Đoković.

On je dodao da je današnji panel usmeren ka otvaranju mogućnosti da se sinegijom finansijskog sektora i administracije, kako na pokrajinskom, tako i na republičkom nivou, obezbede najefektivnije mere za podsticaj privredi, odnosno sektoru preduzetništva.

,,Po pitanju preduzetništva, a posebno novih preduzetničkih poduhvata, potrebno je da protekne određena vremenska distanca da bi se na efektivan način analiziralo da li su ti poduhvati i samoodrživi i kako se pokazuju u dužem vremenskom periodu, a verujem da će njihovi efekti doći do izražaja u naredne dve, do tri, godine, iskazani kroz BDP, industrijsku i poljoprivrednu proizvodnju. Privredu jedne države može da digne jaka proizvodna industrija koja je izvozno orijentisana i koja produkciju bazira na domaćim kadrovima, u najvećoj meri na domaćoj tehnologiji i isključivo na domaćim resursima“, rekao je Đoković.

Učesnici današnjeg panela bili su i sekretar Sektora za preduzetništvo Privredne komore Srbije, Branislava Simanić, vlasnik kompanije ,,Manual“, Siniša Žarin, i Biljana Pešić iz ,,Societe Generale Srbija“.