Ivan Đoković na otvaranju automatizovanog sata na Petrovaradinskoj tvrđavi

U organizaciji Rotari kluba Novi Sad, a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Grada Novog Sada i Turističke organizacije Novog Sada, simbolično je danas na Svetski dan turizma, upriličeno puštanje u rad satnog mehanizma i zvonika na Petrovaradinskoj kuli. Mehanizam čuvenog sata u potpunosti je automatizovan zahvaljujući humanitarnoj akciji i realizaciji projekta Rotarijanaca i njihovih projatelja i pokrovitelja.

Rotari klub iz Novog Sada sproveo je jednogodišnji projekat kompletne tehničke rekonstrukcije i osposobljavanja mehanizma zvonika čuvenog sata na Petrovaradinskoj tvrđavi – jedne od ključnih turističkih lokacija Grada Novog Sada. Cilj samog projekta je vraćanje nekadašnjih funkcija ovom novosadskom „mezimcu“, koji je početkom osamnaestog veka carica Marija Terezija poklonila Petrovaradinu, dajući na značaju ovom turističkom i istorijskom lokalitetu.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, istakao je da sam cilj ovog projekta jeste, pored vraćanja nekadašnjih funkcija satu, njegova simbolična funkcija i uticaj koji ova kula ima na građane i posetioce.

,,Zadovoljstvo je stajati pred objektom, odnosno pred „bićem“ koje živi i kuca već tri veka, koji je preživeo ratove i epohe, stariji i od mnogih država. Ključna reč večerašnjeg skupa je entuzijazam, entuzijazam gospodina Lukačija koji 28 godina navija ovaj sat, reč jednaka entuzijazmu predstavnika Rotari kluba Novi Sad, koji su sa svojim porodicama i prijateljima, obnovili srce ovog sata. Govorimo i o entuzijazmu koji ovaj sat skriva u sebi, u svojim kazaljkama, koji će se preneti i na buduće generacije“, rekao je Đoković i izrazio nadu da sat neće stati, kao što neće stati ni sam Dunav.

Članovi Rotari kluba Novi Sad kroz realizaciju humanitarnih projekata, dobrotvornih koncerata i predavanja, kao i vrhunskim profesionalizmom, postavljaju životne standarde sebi i svojim sugrađanima, i predstavljaju značajan činilac života u Gradu.