Ivan Đoković na Mađarsko-srpskom poslovnom forumu za komore i preduzeća u Segedinu

 

U organizaciji Mađarsko-srpske trgovinske i industrijske komore i Trgovinsko-industrijske komore Mađarske, u Segedinu je danas održan je Mađarsko-srpski poslovni forum za komore i preduzeća, na kome je učestvovao i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković.

Cilj Foruma je predstavljanje bilateralnih poslovnih prilika, kao i mogućnosti privrednog povezivanja i umrežavanja preduzetnika, radi unapređenja poslovanja i unapređenja statusa preduzetnika na domaćem i stranom tržištu.

Potpredsednik Đoković je istakao da je neophodno nastaviti saradnju kako na institucionalnom, tako i na privrednom i tržišnom nivou, kako bi mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnici pružili jedni drugima logističku i operativnu podršku prilikom izlaska na regionalna i međunarodna tržišta. Prema rečima potpredsednika Đokovića, ključna je dobra saradnja Srbije i Mađarske, tačnije dve Vlade, na kojoj i počiva zamajac saradnje i unapređenje poslovnih odnosa i poslovne politike.

„U domenu malih i srednjih preduzeća možemo pronaći nove modele privredne saradnje, da tako podstaknemo izvoz i spoljnotrgovinsku razmenu“, izjavio je potpredsednik Đoković.

Đoković smatra da je iz privrednog sistema Mađarske potrebno preuzeti dragocena znanja iz domena u kojima prednjače, prevashodno u oblasti inovacionih tehnologija. Zajedničkim radom i zalaganjem se može dostići cilj u vidu stvaranja nove materijalne i ekonomske vrednosti, što donosi mnoštvo benefita za obe zemlje. Potpredsednik Đoković je dodao da treba u Mađarskoj da predstavimo bogatstvo turističkih potencijala AP Vojvodine i Srbije, posebno manje eksponiranih lepota naše zemlje.

Ambasadori Republike Srbije i Mađarske su preduzetnicima i predstavnicima privrednih i trgovinskih komora ponudili podršku i pomoć i istakli da će nastojati da organizuju skupove i događaje na kojima će okupljati privrednike i predstavnike komorskog sistema, kako bi što efikasnije unapređivali privrednu saradnju dve zemlje.

U okviru foruma upriličena je poseta izložbi ,,Mini ekspo” na kojoj su izlagali preduzetnici dve zemlje, nakon čega su predstavljeni i primeri dobre prakse AP Vojvodine i županije Čongrad.