Ђоковић: Новосадски Уни0верзитет ,,Educons“ постаје део стодвадесетогодишње традиције ,,Swiss Education Group“ у области туризма и угоститељства

 

Нови Сад, 5. септембар 2019. – Након двогодишње сарадње и преговора, а уз посредство Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, постигнут je договор између Универзитета ,,Educons“ из Сремске Каменице, Нови Сад, и престижног ,,César Ritz Colleges Switzerland“ из Монтроа, Швајцарска, што је крунисано данашњим потписивањем Меморандума о сарадњи. Домаћин свечаности и иницијатор споразума је потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић.

Потписиници, ректор Универзитета ,,Educons“, проф. Александар Андрејевић, и председник групације факултета ,,César Ritz Colleges Switzerland“, Флоран Ронде (Florent Rondez), истакли су да се успостављањем сарадње, те спровођењем међународно признатих програма који би били установљени на оба универзитета, отварају могућности за упис на студијске програме у Монтроу, како би се обогатило њихово знање из области туризма и угоститељства, гастрономије, културолошког и етничког диверзитета, индустрије, јавног наступа, језика и других сродних области.

Потписивању је присуствовала и заменица покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Душица Ракић.

Потпредседник Ђоковић је рекао да ће уз посредовање Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, који је од самог почетка учествовао у овом процесу, бити установљен двоструки, односно дуални програм курсева и диплома, те да ће од данас студенти из наше земље и региона моћи да стекну светско образовање у области туризма и угоститељства.

,,Ово је велики успех за нашу академску заједницу, али и за туристичку привреду која ће сада моћи да има кадрове едуковане и сертификоване на светском нивоу. Образовни систем је конципиран по принципу дуалног образовања. У току самих основних академских или, пак, постдипломских студија, престижни хотелски ланци селектују кадрове које припремају за сопствене радне процесе, што је изузетно важно у погледу унапређења практичне наставе за стручан кадар у туризму. Универзитет ,,Educons“ на тај начин постаје центар где ће практично моћи да се уче и примењују стечена знања и искуства“, рекао је Ђоковић.

Он додаје да је овакав подухват од регионалног значаја, са основним циљем да се интелигенција не сели ван земље са стеченим знањима, већ да се врате у своју земљу и постану део привреде, а што је и предвиђено одређеним подстицајним програмима у оквиру Програма развоја туризма Војводине, коју је Секретаријат израдио.

Студентима из Републике Србије, који студирају на Универзитету ,,Educons“, би се на овај начин пружила могућност да стекну и међународно признату диплому ,,Swiss Education Group“, те да кроз њихову мрежу од преко 300 угоститељских објеката, аплицирају код водећих европских и светских угоститењских ланаца где би стекли драгоцена искуства неопходна у даљем школовању, професионалном усавршавању и раду.

Након свечаног потписивања Меморандума, учесници су посетили Универзитет ,,Educons“, где је заинтересованим студентима овог Универзитета, превасходно оних студената који похађају програм Катедре за туризам и угоститељство при Факултету за пословну економију, престављен сам концепт Меморандума и могућности које ће им бити доступне приликом студија и размене студената.