Dvodnevna manifestacija ,,Dani Vojvodine” u Podgorici

Podgorica, 28. oktobar 2017. – Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, obilaskom „Vojvođanskog sokaka“, označili su juče početak dvodnevne manifestacije „Dani Vojvodine“ u Podgorici, u okviru su građanima glavnog grada Crne Gore biti predstavljeni turistički, privredni i kulturni potencijali Vojvodine. Otvaranju manifestacije prisustvovali su potpredsednici Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i Ivan Đoković, i ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac.

Predsednik Mirović i gradonačelnik Podgorice Stijepović su se, na sastanku održanom neposredno pred otvaranje „Dana Vojvodine“ saglasili da su organizovanje Dana Podgorice i Crne Gore u Vojvodini, razmena na kulturnom nivou,saradnja u oblasti poljoprivrede i nauke, te zajednički nastup na trećim tržištima, samo neke od oblasti u kojima postoji mogućnost za unapređenje saradnje AP Vojvodine i Podgorice.

„Odnosi između Srbije i Crne Gore su veoma dobri, a realizacija infrastrukturnih projekata u obe države ne samo da će povećati veze već i mobilnost turista u obe zemlje“, rekao je predsednik Mirović. On je naglasio da dvodnevna manifestacija Dani Vojvodine u Podgorici nije samo turistički događaj, već kulturni i privredni, posebno ako se imaju u vidu i sastanci sa preko 20 kompanija koji se organizuju ovim povodom u Privrednoj komori u Podgorici.

Gradonačelnik Stijepović naglasio je da je ideja, s obzirom na brojnu crnogorsku zajednicu u Vojvodini, da se organizuju i Dani Podgorice i Crne Gore u Novom Sadu. On je dodao da će ovakve inicijative doprineti porastu broja turista i u Podgorici i u Vojvodini.

Mirović se, nakon obilaska štandova sa delegacijom Pokrajinske vlade i razgovora sa privrednicima i turističkim poslenicima iz Vojvodine koji su izložili svoje proizvode na Trgu nezavisnosti, zahvalio gradonačelniku Podgorice i njegovim saradnicima, na prilici da Vojvodina predstavi svoje svoje potencijale.

„Ima puno razloga za ovakve kontakte, jer smo povezani na sve moguće načine, kroz privredne i turističke potencijale, kao i na polju kulture“, istakao je Mirović i izrazio uverenje da će ova manifestacija postati tradicija, te da ćemo se narednih godina okupljati i u Novom Sadu i u Podgorici, jer za time postoji potreba. Delegacija AP Vojvodine, na čelu sa predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem, sastala se i sa ministrom održivog razvoja i turizma u Vladi Crne Gore Pavlom Radulovićem.

Predsednik Mirović i ministar Radulović izrazili su zadovoljstvo zbog odličnih odnosa i saradnje Srbije i Crne Gore, posebno u oblasti turizma. Naglašeno je da treba iskoristiti momenat na evropskom i svetskom tržištu turizma kroz uzajamnu promociju i uvezivanje turističkih proizvoda i privrede Crne Gore i Srbije, istakavši pritom da će liberalizacija viznog režima i unapređenje infrastrukture značajno doprineti boljem rezultatu u sektoru turizma.

Ministar Radulović je istakao da Crna Gora i Srbija imaju značajnu šansu za ostvarivanje još boljih rezultata u turizmu kroz zajednički nastup na dalekim tržištima koji se sprovodi kroz zajedničku promociju, nastup na sajmovima i kreiranje zajedničkog turističkog proizvoda za turiste sa ovih tržišta. Sagovornici su izrazili zadovoljstvo zbog činjenice da je ostvaren rast broja turista iz Srbije koji su posetili Crnu Goru, kao i turista iz Crne Gore koji su posetili Vojvodinu. Na sastanku je zaključeno i da ima prostora za pojačanu saradnju u oblastima koja je u zajedničkom interesu Crne Gore i Srbije.

,,Vojvođanski sokak” će građanima Podgorice i turistima pružiti priliku da se upoznaju sa vojvođanskim etno motivima, budući da je zamišljen kao uređeno etno vojvođansko dvorište. Posetioci mogu da kupe tipične vojvođanske suvenire, a manifestacija je obogaćena pratećim programom u kojem učestvuju glumci i promoteri, KUD “Svetozar Marković” iz Novog Sada i tamburaški orkestar „Romansa”.

Dane Vojvodine u Podgorici su organizovali Pokrajinska vlada i Turistička organizacija Vojvodine.