,,Država na štiklama’’: Rast i održivost ženskog preduzetništva

 

Novi Sad, 15. jun 2018. – Da je praksa pokazala da su žene, posmatrane kroz sve funkcije koje obavljaju u životu, počev od uloge ćerke, majke, poslovne žene, sve do žena u politici, dimplomatiji, veoma kreativne i preduzimljive, stoga se zasiguno može simbolika današnje konferencije ,,Biznis na štiklama“ preneti i na viši nivo, u ,,država na štiklama“, istakao je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, obraćajući se učesnicama Druge međunarodne stručne konferencije preduzetnica u Novom Sadu.

Đoković je rekao da se, statistički posmatrano, žensko preduzetništvo realizuje u zoni niskoproduktivnih delatnosti, pretežno uslužne dečatnoszi i trgovina, te da oko 34 odsto od ukupnih privrednih društava u Srbiji za osnivače imaju ženu. Postavlja se pitanje njihove održivosti jer je gotovo polovina ugašenih preduzeća u sferi ženskog preduzetništva, što znači da je veliki deo takvih preduzeća neodrživ.

,,Žena je zaštićena samo u okviru radnog zakonodavstva, dok zakonodavstvo u privrednom sistemu ne prepoznaje ženu kao preduzetnika, kao ni njenu kreativnost, upornost i snalažljivost.  U narednom periodu bi trebalo posvetiti posebnu pažnju jačanju i održivosti ženskog preduzetništva, što Sekretarijat već čini putem svojih konkursa. U okviru naših konkursa i u privredi i u turizmu, znatan broj dodatnih bodova nosi upravo privredna društva čiji su osnivači i menadžeri žene“, istakao je Đoković, dodavši da je 96 odsto ženskih preduzeća, zapošljava do deset lica, dok 75 odsto obavlja svoju delatnost na nivou lokala.

On je najavio da je u postupku osnivanja i savet za žensko preduzetništvo pri Sekretarijatu, u okviru koga će biti imenovane žene, nosioci ideja ženskog preduzetništva, te daju preporuke na koji način da se ova oblast dalje razvija. Cilj saveta je da se zajedničkim radom kreira nov konkurs kojim bi preduzetnicama omogućili da bespovratnim sredstvima, u znatno većim iznosima nego što je bio slučaj, osavremene svoje poslovne procese i obezbede sebi novu likvidnost.

Skup preduzetnica otvorila je predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, Maja Gojković, rečima da prisutne preduzetnice svojim primerom pokazuju da je moguće ostvariti svoje snove i uspeti u poslu koji se ne može isključivo smatrati ,,muškim“. Razvijanje ženskog preduzetništva i njegova održivost, po njenim rečima, ruši sve predrasude i stereotipe o ženama koji su još uvek prisutni u našem društvu, dok je podrška ovom vidu preduzetništva, putem unapređenja zakonodavnih mera, i razvojna šansa za Srbiju i čitav region.

Član Gradskog veća za privredu Grada Novog Sada, Milorad Radojević, ističe da je, u eri turbulentnih tržišnih kretanja, ekonomsko osnaživanje žena jedan od osnovnih načina za jačanje njihovog položaja, te da udruživanjem postaju jače i lakše se predstavljaju donosiocima odluka, jer upravo na takvom tržištu opstaju oni koji su inovativni i kreativni.

Povezivanje preduzetnica je veoma važno, iz čega proizilazi i unapređenje znanja i razmena iskustava među preduzetnicama, pri čemu se one koje već posluju osnažuju, dok se onima koje razmišljaju da pokrenu samostalni posao pruža podrška, dodaje osnivač Udruženja ,,Natura Vita“ iz Novog Sada, Sofija Bajić. Ona navodi i da je cilj samog skupa da motiviše, poduči i pomogne u stvaranju novih poslovnih kontakata.

Ovogodišnja konferencija se održava u organizaciji Kluba „Biznis na štiklama“ i obuhvata predavanja i panele na teme razvoja ženskog preduzetništva, započinjanja sopstvenog biznisa i njegove održivosti, i pruža mogućnost učesnicama da spoznaju i druge vidove percipiranja preduzetništva, tačnije kao brigu o sebi, sopstvenom profesionalnom razvoju, ali i kao način da se reklamiraju njihove delatnosti i ostvare poslovni kontakti i proširi mreža saradnika i partnera. Akcenat je stavljen na oblast marketinga u preduzetništvu, same investicije u marketing, te holističkog pristupa menadžmentu i marketingu, ali i uspešnoj prodaji. Učesnice razmatraju i teme u okviru budžetiranja i upravljanja finansijskim sredstvima, a sve kroz struku i primere dobre prakse.