Dr Mirjana Kranjac učesnik konferencije posvećene preduzetnicama i inovacijama u preduzetništvu Vojvodine

Pomoćnica pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, za oblast preduzetništva, zapošljavanja i zanatstva, dr Mirjana Kranjac, učestvovala je na prošlonedeljnoj konferenciji značajnoj za oblast privrede i aktivnoj ulozi žena u preduzetništvu, pod nazivom ,,Preduzetnice i inovacije – Vojvodina u svetlu EU integracija“. Brojne preduzetnice i preduzetnici sa teritoriji Pokrajine, prisustvovali su i uzeli aktivno učešće u konferenciji, dajući sopstveni doprinos u vidu primera dobre prakse, statistike, kao i rešenja za prevalizaženje problema i prepreka u okviru poslovne politike pojedinačnih kompanija.

Organizator konferencije su Akademija ženskog preduzetništva i Unija poslodavaca Vojvodine, u saradnji sa Garancijskim fondom AP Vojvodine, pod pokroviteljstvom UNESCO i Evropskim pokretom Srbija. Pored specijalne gošće i učesnice konferencije Nj. E. Dagmar Repčekova, ambasadorke Republike Slovačke u Beogradu, prisutnima su svoje teme iznele i gošće iz Češke i Slovačke.

Teme poput uloge žena u upravljanju preduzeća, ,,junior“ preduzetnika i menadžera, finansijske i nefinansijske podrške u preduzetništvu, fondovi rizičnog kapitala, samo su delić programa konferencije čiji je cilj jačanje svesti i aktivno učešće donosioca odluka, tačnije relevantnih institucija i organizacija u unapređenju oblasti preduzetništva i privrede uopšte u Srbiji.

Citatima Linde Beri ,,očekuj neočekivano, i kad god je moguće, budi neočekivana“ i Rouzmeri Bar ,,ono što žene moraju da nauče je da im niko neće dati snagu – snaga se mora ugrabiti“, dr Mirjana Kranjac započela je izlaganje o podršci koju Pokrajinska vlada i Sekretarijat kroz svoje programe aktivne politike zapošljavanja pruža zapošljavanju i samozapošljavanju žena sa visokim obrazovanjem.

,,Potrebno je pokrenuti se i shvatiti sopstveni kapacitet, talenat i mogućnosti“, rekla je dr Kranjac i istakla statistiku trenutnog stanja u Vojvodini u oblasti zapošljavanja: ,,U periodu od 2010. do 2015. godine, u Pokrajini je zaposleno samozapošljavanjem 2.847 osoba, a zaposleno 8.240 nezaposlenih lica. Samozaposlenih žena ke svega 5,9 odsto, odnosno zaposleno 3,4 odsto od ukupnog broja zaposlenih u ovom periodu. Danas je 7,6 odsto nezaposlenih sa visokom stručnom spremom, od čega je 5 odsto žena. Posmatrajući sve analitičke pokazatelje, žene su danas sve ravnopravnije u borbi za radno mesto, a evidentan je i rast samozaposlenih žena. Ipak, svima je neophodno mentorstvo, edukacija, sticanje novih znanja i veština, a najznačajnija neophodnost je povezanost sa svetom nauke, tačnije sa univerzitetima, koji bi morali biti otvoreniji za preduzetnike“, naglasila je dr Kranjac. 

Među istaknutim predavačima su i mast. ekon. Gordana Lazarević iz Evropskog pokreta u Srbiji koja je iznela prezentaciju pod nazivom „Žene u upravljanju preduzeća-sudar sa staklenim zidom“, dok je prof Fuada Stanković, prva šefica UNESCO katedre za studije preduzetništva Univerziteta u Novom Sadu i predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Novi Sad, ovom prilikom govorila o investiranju u ljude i veštine u preduzetništvu, što predstavlja ključ za jačanje ove značajne privredne grane. Mr Jana Zabunov, direktorka, Akademije ženskog preduzetništva  je pored uloge organizatora imala i ulogu predavača, predstavivši rad Akademije kroz deceniju postojanja.

Deo konferencije je bio posvećen i tzv. „elevator speech“ programu, odnosno prezentacijama biznis ideja od strane budućih mladih preduzetnica.