Đoković: Vojvodina kao ,,Mala Evropa“ jedna od vodećih turističkih regija na nivou Evropske unije

 

Novi Sad, 4. oktobar 2018. – Uoči svečanog otvaranja 51. Međunarodnog sajma turizma na Novosadskom sajmu,  potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, sreo sa predstavnicima Udruženja ,,Ja volim Francusku“, kao i sa eminentnim novinskim i medijskim agencijama iz Francuske, delegacijom novinara koji se bave oblastima turizma, muzike i kulture, koji borave u trodnevnoj poseti AP Vojvodini. Učesnici su bili fokusirani na promociju turizma pokrajine u nacionalnim i drugim istaknutim francuskim medijima, sa ciljem povećanja obima posete francuskih turista Vojvodini. 

Ističući da je ovo druga godina za redom kako francuski turistički novinari dolaze u Vojvodinu, Đoković dodaje da upravo ovaj čin potvrđuje i ono što zvanični statitički podaci pokazuju, odnosno da broj dolazaka i ostvarenih noćenja francuskih turista u Srbiji raste u poslednjih nekoliko godina, te da oni rado posećuju spomenike kulture, verske objekte, potom banje, upoznaju se sa gastronomijom, prevashodno autohtonim sortama vina, kao i ponudom gradova u vidu city break aranžmana.

,,Ove činjenice ukazuju da smo na pravom putu što se tiče politike Pokrajinske vlade u domenu turizma. Turizam je, po prvi put, podignut na strateški nivo i jedan je od tri stuba oslonca u razvoju naše pokrajine i lokalnih samouprava. Bogatstvo različitosti koje proizilazi iz multikulturalnosti, multietničnosti i multinonfesionalnosti, a što Vojvodinu čini ,,malom Evropom“, jesu velika atrakcija koja privlači medije, koji na verodostojan način prenose evropskom auditorijumu sa čim raspolažemo“, rekao je Đoković.

Đoković dodaje da je rezultat strateških opredeljenja i aktivnosti koje sprovode Pokrajinska vlada i Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam činjenica da je Vojvodina jedna od vodećih turističkih regija na nivou Evropske unije.

Udruženje „Ja volim Francusku“, koje je i ove godine okupilo zainteresovane francuske predstavnike sedme sile, jeste predstavnik civilnog sektora, osnovano u cilju jačanja interkulturalnog dijaloga između Srbije i Francuske, te predstavljanja naše turističke ponude francuskoj javnosti.  Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam je prepoznao značaj rada ovog udruženja, pruživši podršku njihovom daljem zalaganju.

Delegaciju je primio i pomoćnik pokrajinskog sekretara za oblast turizma, Sergej Tamaš.