Đoković sa zvaničnicima grada Bejhaj kineske Pokrajine Guangsi: Kineska kultura je kreativna i stvaralačka

Novi Sad, 25. jul 2018. – Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, sastao se sa članovima delegacije grada Bejhaj, kineske Pokrajine Guangsi, NR Kina, koja boravi u radnoj poseti Republici Srbiji. Sama poseta je od izuzetnog značaja, a cilj je upoznavanje delegacije sa AP Vojvodinom, resorima privrede, turizma i trgovine, poljoprivrednim i investicionim potencijalima, kao i kapitalnim projektima u okviru ovih oblasti.

Namera čelnika ovog kineskog grada, koji prvi put borave u našoj zemlji, je povezivanje sa strateškim lokalnim samoupravama, poput Bačke Palanke, pri čemu bi se osnažile postojeće prijateljske, tradicionalne i poslovne veze i izgradili mostovi između Srbije i grada Bejhaj.

Prilikom susreta potpredsednik Đoković je naglasio da pored dobrih političkih odnosa dveju zemalja, prijateljstvo između Republike Srbije i NR Kine je viševekovno.

,,Praćeni sličnim istorijskim okolnostima, mi smo sudbinski vezani, a naša zemlja je prepoznata kao jedna od strateških zemalja u projektu “Jedan pojas, jedan put”. Stoga je naš zadatak da produbljujemo, pospešujemo i čuvamo prijateljske i bratske odnose sa Kinom. Nastavićemo da pružamo podršku svim kineskim građanima koji žive u našoj zemlji, svakom vašem kulturnom i privrednom projektu koji započnete u Bačkoj Palanci, AP Vojvodini i Republici Srbiji”, rekao je Đoković, čestitajući članovima delegacije predstojeći Dan Narodnooslobodilačke armije NR Kine.

Izvršni potpredsednik Stalnog odbora Bejhaj Opštinskog narodnog kongresa, Vu Guohui, posebno je istakao značaj povezivanja, razmene znanja i iskustava sa Pokrajinskom vladom i Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam, kako bi unapredili svaki aspekt saradnje, počev od trgovine, pa sve do realizacije projekta “Jedan pojas, jedan put”, koji predstavlja svojevrstan poklon NR Kine svetu.

On je prisutne upoznao i sa činjenicom da je grad Bejhaj sve otvoreniji ka svetskim tržištima, posebno u pogledu turizma. Turistima su već dobro poznate mikro destinacije poput njihove “Zlatne plaže”, preko kulturno-istorijskih znamenitosti, ali i manifestacija koje slave njihove običaje. Sama Pokrajina Guangsi je jedna od najznačajnijih kineskih pokrajina, sa izraženim kulturološkim razvojem i privredno – tehnološkim napretkom.

Susretu su prisustvovali i generalni sekretar, Čao Ven, direktor Kancelarije za istraživanje, He Đaling, predsedavajući Stalnog odbora narodnog kongresa Okruga Hepu, Šen Detang, predsedavajući Stalnog komiteta Narodnog kongresa Distrikta Haičeng, Zeng Vei, zamenica direktora Kancelarije, Narodna asocijacija za prijateljstvo sa stranim zemljama Grada Bejhaj, Ten Min, kao i ostali saradnici iz gradske uprave grada Bejhaj i njegovih okruga. Prisustvovao je i pomoćnik pokrajinskog sekretara za oblast privrede, Branislav Bandić.

Dolazak delegacije je upriličen u saradnji sa Asocijacijom kineskih privrednika Vojvodine i Asocijacijom građana grada Lišui Pokrajine Džeđang u Republici Srbiji.