Dodeljena Godišnja priznanja iz oblasti rodne ravnopravnsti kao kruna napora za poboljšanje položaja žena u društvu

Preduzetnica Ksenija Vlaović i Udruženje „…Iz kruga – Vojvodina“ iz Novog Sada, dobitnici su Godišnjeg priznanja Pokrajinske vlade u oblasti ravnopravnosti polova za 2014. godinu. U prisustvu brojnih zvanica iz javnog i privatnog sektora, predstavnika republičkih i pokrajinskih organa, institucija, ustanova i organizacija, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava u Narodnoj skupštini Republike Srbije Meho Omerović i predsednica Odbora za ravnopravnost polova Skupštine AP Vojvodine Stojanka Lekić, uručili su priznanja dobitnicima.

Dobitnicima Priznanja dodeljuje se diploma, statua i novčana nagrada. Visina novčane nagrade iznosi tri prosečne zarade zaposlenih u AP Vojvodini, za mesec koji prethodi mesecu u kome se priznanje dodeljuje.

Postignuti rezultati u Autonomnoj pokrajini Vojvodini, u domenu ravnopravnosti polova verifikuju se dodelom Godišnjeg priznanja istaknutim pojedincima i pojedinkama i organizacijama. Ovim priznanjem Pokrajinska vlada nastoji da poveća vidljivost rada pojedinaca i organizacija na polju unapređenja rodne ravnopravnosti i ukaže na značaj principa jednakih mogućnosti kao osnove za izgradnju demokratskog društva i približavanje evropskim tokovima.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar Miroslav Vasin je istakao da je dodela Godišnjeg priznanja za unapređenje oblasti ravnopravnosti polova veoma značajan dan za Sekretarijat, jer predstavlja jedan od segmenata delovanja Pokrajinske vlade.
,,Danas na Dan ljudskih prava dodeljujemo Godišnje priznanja i to nije slučajnost. Pokrajinska vlada i Sekretarijat su uspeli da nekoliko oblasti istaknu u prvi plan, kada je reč o dostignućima u Srbiji. Jedna od tih oblasti je rodna ravnopravnost, a sam začetak principa rodne ravnopravnosti, poimanje šta ta oblast podrazumeva u sveobuhvatnom funkcionisanju društva, borba protiv nasilja u porodici, žensko preduzetništvo, i sve aktivnosti sprovođene u proteklih deset godina u Vojvodini, pozitivno su uticale da na republičkom nivou bude prihvaćeno sve što je u Pokrajini započeto. Počev od Zakona o ravnopravnosti polova koji je donet na osnovu Pokrajinske odluke o ravnopravnosti polova, pa preko borbe protiv nasilja koja je nadovezana na projekat Ujedinjenih nacija sproveden u Vojvodini, a sada se i u Republici Srbiji uspostavlja SOS telefon za borbu protiv nasilja, koji već tri godine funkcioniše u Vojvodini. Mnogo toga poteklog iz Vojvodine je prihvaćeno, a mnogo je i nagrada dodeljeno pokrajini za sve uložene napore u oblasti ravnopravnosti polova“, istakao je Vasin i dodao da će Pokrajinska vlada i Sekretarijat i u narednoj godini nastaviti sprovođenje programa za unapređenje oblasti ravnopravnosti polova, što predstavlja korak dalje u poboljšanju prava žena i u borbi protiv nasilja u porodici i rodno-zasnovanog nasilja.

Ksenija Vlaović je preduzetnica iz Novog Sada i članica Unije poslodavaca Vojvodine. Rođena je 1960. godine u Novom Sadu, gde i sada živi. Po obrazovanju je diplomirana profesorka engleskog jezika i književnosti, master evropskih studija (UNS – ACIMSI). Pored svog požrtvovanog rada kao nastavnik i predavač u Beški, radila je kao prevodilac u listu „Dnevnik”. Sada je zaposlena u štampariji „Futura” d.o.o. u Petrovaradinu. Od 2010. godine predsednica je nevladine organizacije „Centar za menadžment i preduzetništvo”, a osnivačica je i predsednica Vojvođanskog udruženja preduzetnica. Članica je Saveta za žensko preduzetništvo i Foruma za mala i srednja preduzeća Privredne komore Srbije, kao i Saveta za žensko preduzetništvo Asocijacije privrednih komora Balkana. Aktivno se bavi jačanjem položaja žena u domenu preduzetništva i promovisanjem rodne ravnopravnosti od 2004. godine. Bila je uključena u više međunarodnih i domaćih projekata realizovanih radi kreiranja boljih uslova za uključivanje žena u preduzetništvo, te pružanja podrške preduzetnicama i jačanja njihovog položaja. Posebno se zalaže za izgradnju efikasnog sistema koji će omogućiti delotvornu podršku prilikom osnivanja preduzeća, kao i kontinuirano praćenje njegovog razvoja, posebno kada su u pitanju preduzeća koje vode žene. Taj sistem bi trebalo da uključuje zajedničko delovanje svih ključnih institucija nadležnih za datu oblast.

Od 2015. godine Ksenija Vlaović je ambasadorka Dana ženskog preduzetništva (Women’s Entrepreneurship Day), pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija. Svojim aktivizmom postigla je značajne rezultate u ostvarivanju politike jednakih mogućnosti za žene i muškarce u oblasti preduzetništva i javnog života i pružila dragocenu podršku inicijativama za osnaživanje žena iz posebno ugroženih grupa u AP Vojvodini.

Dobitnik Godišnjeg priznanja u kategoriji organizacija je Udruženje „…Iz kruga – Vojvodina“ iz Novog Sada, koje je ženska nevladina organizacija osnovana 2007. godine, čija je pažnja usmerena na pružanje podrške ženama i deci sa invaliditetom izloženim nasilju i jačanju društvene svesti o višestrukoj diskriminaciji žena sa invaliditetom. Aktivnosti udruženja usmerene su na pružanje podrške i osnaživanje osoba sa invaliditetom, posebno žena i dece sa invaliditetom i njihovih porodica u situacijama nasilja i diskriminacije u Vojvodini, na stvaranje pravilnih stavova u društvu u odnosu na potrebe, prava i potencijale osoba sa invaliditetom, i zaštitu njihovih prava. Prikupljaju i šire informacije o nasilju i diskriminaciji osoba sa invaliditetom, i unapređuju zdravstvene politike osoba sa invaliditetom u Vojvodini, posebno u oblasti reproduktivnog zdravlja žena.

Udruženje nudi posebne usluge podrške poput besplatne pravne pomoći za osobe sa invaliditetom, info centar za osobe sa invaliditetom, individualno i grupno psihološko savetovanje za žene sa invaliditetom, umetničke radionice,a promovišu i organizovanje odlazaka žena sa invaliditetom na redovne ginekološke preglede. Uspostavili su SOS telefon za žene i decu sa invaliditetom izloženim nasilju i diskriminaciji.

Ambijent na svečanoj dodeli ulepšali su zvuci tamburice i prelepih vokala omladinskog tamburaškog orkestra Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva ,,Tomislav” iz Golubinaca.