Ivan Đoković na poslavi jubileja Radio televizije Vojvodine

Radio-televizija Vojvodine danas obeležava svoj 67. rođendan. Na današnji dan 1949. počelo je emitovanje programa Radio Novog Sada, a 26 godina kasnije i Televizije Novi Sad. Pokrajinski javni medijski servis Radio televizija Vojvodine, u novosadskom „Studiju M“, obeležio je svoje rođendane uz najavu direktora RTV Miodraga Koprivice o izgradnju novog objekta RTV. Na proslavi su, pored pokrajinskog sekretara za kulturu, javno infomisanje i odnose sa verskim zajednicama Miroslava Štatkića, bili prisutni i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost dr Zoran Milošević, veliki broj zvanica, zaposlenih i saradnika ove medijske kuće.

,,Dan republike 1949. je i dan kada se prvi put oglasio Radio Novi Sad. A televizijski program iz zgrade na Mišeluku počeo je da se emituje 26. novembra 1975. Bez svoga doma ostali smo 1999. Ali, uskoro bi trebalo da prestanemo da budemo podstanari”, istakao je Koprivica i dodao da će novi dom pokrajinskog medijskog servisa biti ponovo na istom mestu, na Mišeluku, odakle je TV Dnevnikom pre 41 godinu RTV započela zvanično emitovanje programa.

„Danas RTV ima sedam medijskih platformi, koje emituju porgrame i internet sadržaje na 13 jezika. Zbog svega toga novi savremeni, objekat na Mišeluku postaće ne samo mesto za ono šta danas proizvodnimo, nego i za brojne nove projekte, jer RTV ima veliki kreativni potencijal, uspešno sarađuje sa medijskim kućama susednih zemalja, ima razvijenu unutrašnju i međunarodnu dopisničku mrežu – a uskoro će dopisnici, pored Brisela, Zagreba i Podgorice, slati izveštaje i iz Budimpešte i Bratislave“, rekao je Koprivica.

Danas je obeležen i jubilej internet portala RTV i dodeljena tradicionalna nagrada za ukupno autorsko stvaralaštvo Slavuj Hadžić. Ove godine nagradu je dobila Svetlana Miljanić, dugogodišnja novinarka i urednica na Radio televiziji Vojvodine.

Zakonska procedura za izgradnju novog objekta RTV je već pokrenuta a prvi korak će biti raščišćavanje terena na Mišeluku, gde se nalaze ostaci stare zgrade, srušene tokom bombardovanja 1999. kada je 23 hiljade kvadratanih metara ovog objekta potpuno uništeno. Urađeno je i idejno rešenje buduće zgrade, i predstavljena njena maketa, koju će moći da vide i zainteresovani građani.

Kako je Koprivica još istakao, građani i jesu pravi vlasnici ovog medijskog javnog servisa a ne tek njegovi korisnici, podsetivši na činjenicu da je predviđeno budžetsko finansiranja izgradnje, zajedničkim naporima republičke, pokrajinske vlade i novosadskih gradskih vlasti.